Hazatértek Zog király hamvai Albániába

Vágólapra másolva!
Ötven évvel száműzetésben bekövetkezett halála után hazatért I. Zog (Zogu) király Albániába: a hamvait a családtagok és a kormány tagjai fogadták a tiranai Teréz anya repülőtéren pénteken.
Vágólapra másolva!

Teljes királyi nevén I. Zog III. Szkander bég 1928-tól 1939-ig uralkodott a nyugat-balkáni országban. Politikai karrierje az I. világháború után kezdődött, a húszas években a kormány konzervatív tagja volt. 1925-ben köztársasági elnökké választották, a súlyosan elmaradott Albánia ekkor kezdett fejlődni. Az ország alkotmánya európai mintára készült, és Zog számos reformot vezetett a jobbára még feudális országban: például annak ellenére, hogy maga is muszlim volt, megtiltotta a nők elfátyolozását.

1928-ban Zog királlyá kiáltatta ki magát, jóllehet megkoronázására sosem került sor. Alkotmányos monarchiát hozott létre, melynek mintája a korszak Olaszországa volt. Az uralkodó 1938-ban vette feleségül a félig magyar, félig amerikai Apponyi Geraldine Margit Virginia Olga Mária grófnőt, akiből így I. Geraldine albán királyné lett.

Királysága idején sokat haladt előre az ország, bár a nagy gazdasági világválság keményen megviselte. Legfőbb segítője Olaszország volt, ám amikor a hatalma kiterjesztésére törekvő Benito Mussolini fasisztái 1939-ban megszállták a balkáni országot, Zog elmenekült. Emigrációban élt többek között Egyiptomban, Törökországban és Franciaországban, ahol 1961-ben halt meg.

Enver Hodzsa kommunista rezsimje 1946-ban eltörölte Albánia alkotmányos monarchián alapuló államformáját. A kommunizmus bukása óta az ország parlamentáris köztársaság, de az egykori királyi család tagjai 2002-ben visszatérhettek. Sali Berisha miniszterelnöksége idején pedig engedélyt kaptak arra, hogy I. Zog földi maradványait hazaszállíthassák és végső nyugalomra helyezhessék Albániában.