Elsüllyedt hajót és repülőt is találtak Floridánál

Vágólapra másolva!
Egy repülőgép és egy elsüllyedt gőzös roncsait szinte egyszerre azonosították Florida partjainál. A második világháborús repülőgép Miami, a hajó Key Largo közelében nyugszik a tenger fenekén.
Vágólapra másolva!

Több mint száz éve övezett rejtély egy floridai sziget, Key Largo közelében elsüllyedt hajót. A helybeliek csak "Mike roncsaként" emlegették az ottani egyik búvárbolt alkalmazottja után. Most régészek azonosították az 1911-ben elsüllyedt járművet, amelyről kiderült, hogy Hannah M. Bell (HMB) volt a neve, és 1893-ban készítették Angliában.

A hajó cukrot és gyapotot szállított Európa, Dél-Amerika és az Egyesült Államok között ingázva. A 96 méter hosszú gőzhajó az Elbow Reefnél, azaz a "Könyök-zátonynál" futott zátonyra 1911. április 4-én, Key Largótól 10 kilométerre. A hajó ekkor éppen szenet szállított a mexikói Veracruzba - írja az NBC News.

Napokig próbálták megmenteni a HMB-t

A mentőosztagok napokig próbálták megmenteni a Hannah M. Bellt, de végül sikertelen maradt az erőfeszítésük. A hajó tartályai, raktere megtelt vízzel, és elsüllyedt. Májusra a gőzös kettétört, darabjai a korallzátonyokon túlra, a sekélyebb vízbe sodródtak.

Idén szeptemberben tengeri régészek egy csoportja merült le a roncsokhoz. A hajóregiszter alapján azonosították a Hannah M. Bellt, hiszen a roncs méretei és elsüllyedésének helye is megegyezett a korábbi adatokkal.

A gőzöst a Ropner and Son cég építette Angliában. Az évek során az a floridai partvidék, ahol elsüllyedt a brit gőzös, más hajók temetőjévé is vált. Több roncs is fekszik itt a zátonyos tenger mélyén. Maga a Hannah M. Bell is az USS Arkansas és a City of Washington maradványai közelében nyugszik. Sőt a HMB járult hozzá egy további gőzös, az amerikai Quoque zátonyra futásához 1920-ban. A HMB kiálló darabjaiba akadt bele ugyanis kilenc évvel a Hannah M. Bell elsüllyedése után a másik hajó. Ezért is volt sokáig zavar, hogy melyik hajó roncsai fekszenek Key Largo közelében.

Egy második világháborús gép is előkerült Florida partjainál

Miközben a Florida déli partjainál hajóroncsot azonosítottak, a félsziget egyik legnagyobb városánál, Miami közelében egy második világháborús repülőgépre akadtak a tenger mélyén - írja a thestate.com.

A kutatók éppen a Floridában amúgy gyakori mesterséges zátonyokat (ezeket többféle célból szokták létesíteni, például élőhelyként is szolgálhatnak) tanulmányozták, amikor a tengeralattjárójuk háromdimenziós szonárja egy többé-kevésbé épségben megőrződött repülőgépre bukkant. (A szonárok hanghullámokat bocsátanak ki, és a víz alatt jelenleg ez a legjobb felderítési módszer, mert a nagyobb tárgyakról a hanghullámok visszaverődnek, és ezt a szonár érzékeli.)

Az amerikai haditengerészet repülője hetven méteres mélységben nyugszik a víz alatt. A leletet a haditengerészet történetével és annak emlékeivel is foglalkozó washingtoni parancsnokság (Naval History and Heritage Command, NHHC) azonosította. Kiderült, hogy a roncs egy nyolc méter hosszú Grumman F6F Hellcat típusú gép, amely valamikor 1943 után szállhatott fel. Az NHHC adatai szerint 1943 és 1952 között 79 Hellcatet veszített Florida keleti partjainál az amerikai haditengerészet, de a személyzet nagy része szerencsésen túlélte ezeket a légi katasztrófákat.