Rejtélyes kőkori sírt találtak Svájcban

Őskori dolmeneket találtak egy svájci ásatáson, Bern kantonban
Vágólapra másolva!
Bern környékén kőkorszaki sírt, egy dolment találtak meg a kutatók. Harminc ember maradványai bukkantak elő, az Alpoktól északra ilyen leletre még nem bukkantak.
Vágólapra másolva!

Szenzációs svájci régészeti felfedezésről számolt be a Past Horizons régészeti hírportál, képek és videó kíséretében. A Bern kantonbeli ásatáson egy kőkorszaki (neolit), valószínűleg több mint ötezer éves közös sírt, egy dolment találtak meg a kutatók.

Forrás: ADB
A dolmen maradványai

A sírból 30 ember maradványai kerültek elő, neolit tárgyak (köztük egy nyaklánc átfúrt gyöngyszeme), láncba fűzött állati fogak társaságában. Találtak tojáshéjat és kőből készült nyílhegyeket is. Amint azt a berni kanton régészeti szolgálata megállapította, ez az Alpoktól északra az első érintetlen halotti kamra, amelyet a tudósok feltártak.

Ahogy a Wikipedia is írja, a dolmenek leginkább asztalokhoz hasonlító építmények, amelyek három, négy vagy több lábra helyezett széles kőlapból épülnek fel. Általában temetkezési helyek voltak, mind a négy oldalukat kőlapok zárták le. A svájci tudósok is úgy gondolják, hogy zárt teret alkothattak az egymásra helyezett hatalmas kőtömbök a sírok felett.

Forrás: ADB
A berni kanton régészeti hatóságának felvétele az ásatásról

A svájci ásatás egyik megoldatlan rejtélye is egy hatalmas, lapos fedőkőhöz kapcsolódik. A 7 tonnás tömböt valószínűleg egy gleccser sodorta a környékre, ám a tudósok így is vizsgálják még, hogy miként helyezték a dolmen tetejére ezt a hatalmas sziklát a kőkori emberek. Ez a 3 méter hosszú, két méter széles és 1 méter vastag tömb fedte ugyanis a sírt. A helyszínt akkor fedezték fel, amikor egy helyi gazda megpróbálta elmozdítani a sziklát a helyéről.

A neolit ékszerek mellett középkori tárgyak is előkerültek a dolmen felsőbb rétegeiből. Ez azt bizonyítja a régészek szerint, hogy a síremléket még a középkorban is ismerték. Feltehetően a 13. századig állhattak a dolment alkotó hatalmas kövek.

Forrás: ADB

A svájci neolitikum a Kr. e. 5. évezred közepén kezdődött, és egyidejű a vonaldíszes kultúrával Közép-Európában (így Magyarországon is akadnak leletek e korból), illetve a balkáni vincai kultúrával. Így a további kutatások feladata lesz, hogy tisztázzák a kapcsolatot az Alpok környékén és a Kárpát-medencében talált leletek között.