Szokatlan régészeti lelet a magyar-román határon

Vágólapra másolva!
Az egyik legrejtélyesebb magyarországi vésett követ találták meg a magyar-román határ közelében - írja a Magyar Nemzet Online.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Örökségvédelmi Központba szállították azt a megalitot (nagy méretű követ), amit a magyar-román határ közelében, Kevermesnél találtak szántás közben. A kő különlegessége, hogy a rajta látható ábrázolásmóddal még nem találkoztak a kutatók a Kárpát-medencében - írja az mno.hu. Ehhez hasonló motívumok a Nyugat-Európa atlanti partvidékén virágzó megalitikus kultúrában fordultak elő.

Eszköznyomokat és pigmentmaradványokat keresnek a kövön Forrás: Kovács Olivér/Műemlékem.hu

"A megjelenített motívumok kapcsán nem tévedünk, ha úgy véljük, hogy az őskori ember világát, annak sok összetevős bonyolultságát, az élők és holtak, valamint az akkor hitt különös erők találkozási pontjainak megjelenítését látjuk a kevermesi kövön. Így azt egyfajta világkép leképződésének is fel lehet fogni, azaz a szimbólumok nyelvén megrajzolt térképnek láthatjuk az ábrázolást. Ezt a véleményt akkor is fenntarthatjuk, ha későbbiek folyamán az lesz a véleményünk, hogy maga a kő egy modern faragvány volna, mert az bizonyos, hogy a mintául szolgáló darab vagy darabok autentikusnak tekinthetők" - mondta dr. Csornay Boldizsár, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ igazgatója a műemlékem.hu magazinnak.

A követ 3D-ben bescannelték, és eszköznyomokat, valamint pigmentmaradványokat keresnek rajta. A megtalálási helyen hasonló leletre nem bukkantak. A megalitot a későbbiekben valószínűleg a Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.