Éhező gyerekeken kísérleteztek ötven éve Kanadában

Vágólapra másolva!
Bentlakásos iskolákban élő, őslakos gyerekeken végeztek alultápláltsággal kapcsolatos, etikátlan vizsgálatokat Kanadában a 20. század közepén.
Vágólapra másolva!

A kanadai kormány kutatói alultáplált gyerekeken folytattak kísérleteket az 1940-es és 1950-es években, hogy a különböző táplálkozási beavatkozások hatásait vizsgálják. A kísérletekről sokan már megfeledkeztek, de Ian Mosby kanadai táplálkozáskutató felelevenítette a történteket a Social History című folyóirat júliusi számában. A kísérletekről a Nature is beszámolt.

A kutatók 1942-ben az éhező és lesoványodott manitobai bennszülött közösségek látogatását követően döntöttek úgy, hogy belevágnak a különböző táplálékkiegészítők vizsgálatába. Első körben 300 embert választottak ki a kísérlethez, melyben 125 embernek vitaminokat adtak, míg a többiek a kezeletlen kontrollcsoportot képezték.

Hasonló vizsgálatok kezdődtek 1947-ben is, amikor megállapították, hogy milyen gyakori az alultápláltság a bennszülött gyerekek számára kötelező, egyházi bentlakásos iskolákban. Az ezt követő öt évben a kutatók hat iskolából közel ezer gyereket vontak be a kísérleteikbe.

Az egyik iskolában, ahol a gyerekek a napi ajánlott tejmennyiségnek kevesebb mint a felét kapták, azt vizsgálták, milyen hatása van a tejadag megháromszorozásának - úgy, hogy előtte két évig még alacsony szinten tartották, hogy az alapoktól fel tudják mérni a hatásokat. Egy másik iskolában hasonlóképp jártak el a C-vitaminnal, és a két év után a gyerekek egy része C-vitamint, míg a másik részük placebot kapott. A harmadik iskolában olyan kiegészítőket tartalmazó lisztból készült kenyeret adtak nekik, amit Kanadában nem engedélyeztek, és ami a gyerekek egy részénél vérszegénységet okozott. A kutatók ezeken kívül hat intézményben megakadályozták a gyerekek fogorvosi ellátását, mert a száj, a fogak egészségi állapota fontos paraméter volt számukra a vizsgálatokban.

A kutatók az iskolai kísérleteket publikálták, és még konferenciákon is beszámoltak róluk.