Kiolvadnak a Monarchia katonái az Alpokban

első világháború, olasz front
Francia katonák egy Saint-Jean-D'Ormont melletti lövészárokban, 1915-ben
Vágólapra másolva!
A globális felmelegedés miatt visszahúzódó jégből kiolvadnak a közel száz éve a hegyekben elesett katonák.
Vágólapra másolva!

Idén lesz száz éve, hogy kitört az I. világháború, amelyben 1914-18 között körülbelül 15 millió ember halt meg. Az Osztrák-Magyar Monarchia és az Olaszország közötti, sok magyar áldozatot szedő elkeseredett harcokról nemrég részletesen olvashattak rovatunkban (lásd: Itt harcoltak dédapáink).

A Monarchia katonái az olasz fronton Forrás: Fortepan/Vogl Elemér

Az utóbbi évtizedek egyik érdekes fejleménye, hogy a globális felmelegedés miatt visszahúzódó jégből kiolvadnak a közel száz éve a hegyekben elesett és a jégben konzerválódott katonák. A Telegraph című brit lap képes beszámolója szerint az elmúlt évtizedekben több mint 80 katona sok esetben mumifikálódott holtteste került napvilágra az olasz Alpokban. A cikk az olaszországi Peio körüli harcok történetét meséli el. A háború előtt ez a Monarchiához tartozott, annak legmagasabban fekvő települése volt.

Egy 2004-ben megtalált, gleccserbe fagyott holttest Forrás: AFP/Maurizio Vicenzi

Az itteni lövészárkokat több helyen a jégbe vájták (a harcok 2000 méteres magasság felett zajlottak), és az elesett katonák teste ezekben, vagy a csatamezőn lévő gleccserhasadékokban fagyott meg. A katonákat, továbbá fegyvereiket és személyes tárgyaikat sokszor nagyon jól megőrződött állapotban találják meg. Előkerült itt már soha el nem küldött szerelmes levél és a lövészárkokban hemzsegő tetvekhez írt vers is.

Osztrák-magyar katona sírja a Peio városka feletti hegyekben. "Megismertem a háborút, és jobban megtanultam szeretni, mint ölni. Azért jöttem, hogy köszöntsem a barátaimat, hogy imádkozzam értük, és az ellenségeimért is, hogy elmondjam a gyerekemnek, hogy ezt sose felejtse el" - olvasható a síron. Fotó: Kusztor Csaba olvasónk

A jelenség különösen érdekes a helyiek számára, akiknek ősei az olasz és az osztrák hegyivadászok szolgálatába is elszegődtek, a terepet jól ismerő hegyivezetőként. Peio mai lakosai így nagyapáikat, dédapáikat is kereshetik a napvilágra kerülő testek között. A kétezer fős település fölött kiásott bunkert 2014 nyarától vállalkozó kedvű turisták, illetve hegymászók is látogathatják.

Három katona a Monarchia itt harcoló alakulataiból. A 2004-ben előkerült, gleccserbe fagyott, mumifikálódott holttestek a beszámolók szerint "denevérekhez hasonlóan lógtak a jégfalon". Valószínűleg sebesültszállító katonák voltak Forrás: AFP/Maurizio Vicenzi