5500 éves ép múmiát találtak Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Elefántcsont fésű, fegyver és egy 32 centi magas szobor is volt abban az 5500 éves sírban, amelyet Dél-Egyiptomban tártak fel.
Vágólapra másolva!

Egy több mint 5500 éves sírt, benne érintetlen múmiát fedezett fel a dél-egyiptomi Asszuán kormányzóságban egy angol–amerikai régészcsoport – jelentette be Mohamed Ibrahim régészeti miniszter.

A Renée Friedman vezette kutatócsoport elefántcsont fésűket, fegyvereket, munkaeszközöket és egy 32 centiméter magas, szakállas embert ábrázoló elefántcsont szobrot is talált a sírban. A régészek már évek óta dolgoznak Edfuban, az ókori Hierakónpolisz város (az óegyiptomi Nehen, a mai Kóm el-Ahmar) területén.

Nem tisztázott még, hogy a szobrot a sírban nyugvó emberről vagy valamely istenségről mintázták-e. A sírba egy 17 és 20 éves kora között elhunyt fiút temettek – olvasható a hatóságok közleményében.

A sír körülbelül ötszáz évvel az Egyiptomot egyesítő Ménész fáraó uralkodása előtt készülhetett. A felfedezés sokat segíthet a dinasztiák korát megelőző időszak vallási, temetési hagyományainak, a mindennapi élet további részleteinek megismerésében.

Hierakónpoliszban találták meg hajdan az úgynevezett Narmer-palettát, amely szemfesték szétdörzsölésére szolgált. A paletta ahhoz a nagy jelentőségű leletegyütteshez tartozik, amely a predinasztikus korból (i. e. 6000 – i. e. 3000) származik.