Nyolcvan náci gyilkost azonosítottak

2014.10.01. 14:52

Egykori náci halálosztagok tagjait azonosította a Simon Wiesenthal Központ.

Egykori náci halálosztagok több tucatnyi - esetleg még életben lévő - tagját azonosította a Simon Wiesenthal Központ, és azt szorgalmazza, hogy a német kormány folytasson vizsgálatot az ügyben - tudta meg az AP amerikai hírügynökség.

A központ fő nácivadásza, Efraim Zuroff szerdán elmondta az AP-nek, hogy szeptemberben küldött egy listát a német igazságügy- és belügyminisztériumnak 76 férfi és négy nő nevével, akik az úgynevezett Einsatzgruppékban szolgáltak. A főként SS-tagokból és rendőrökből álló kommandók a második világháború első éveiben a kelet felé nyomuló német haderőket követték. Begyűjtöttek és agyonlőttek zsidókat még azelőtt, hogy a haláltáborrendszer létrejött és beindult volna.

"A haláltáborokban a tényleges gyilkosságokat igen csekély számú ember hajtotta végre - azok, akik a gázt bejuttatták a gázkamrákba -, az Einsatzgruppékban viszont csaknem mindenki gyilkos volt, tevőleges gyilkos” - mondta Zuroff.

A listán szereplő mind a nyolcvan ember nagyon öreg lehet, ha még él, ugyanis 1920 és 1924 között születtek. "Fogytán az idő - mondta Zuroff a Jeruzsálemből adott telefoninterjúban. - Valamit tenni kell."