Több mint egymillió éves kőeszközt találtak Törökországban

Homo erectus
Homo erectus.
Vágólapra másolva!
Egy Törökországban talált rendkívül régi kőszerszám kora alapján az emberősök előbb kelhettek át Ázsiából Európába, mint azt korábban hitték.
Vágólapra másolva!

A kvarcból készült eszköz töredékét a nyugat-törökországi Gediz folyó ősi üledékrétegében találták. A tárgymaradványon egyértelműen olyan jegyeket fedeztek fel, amelyek azt bizonyították, hogy emberi kéz készítette pattintással. A kutatók korábban is fedeztek már fel a paleolitikum idejéből származó szerszámokat a térségben (legutóbb 2007-ben), azok készítésének idejét azonban nem sikerült egzakt módon meghatározni, így pontos képet sem kaphattak a Kis-Ázsiában tapasztalható emberi terjeszkedés idejéről.

Homo erectus Forrás: Wikimedia commons

Az újonnan feltárt lelet korát nagy-pontosságú radioizotópos kormeghatározással és a folyóvízi üledék paleomágneses méréseivel állapították meg. Ebből kiderült, hogy az ősi szerszámot egy Homo erectus ejthette a földre valamikor 1.24-1.17 millió évvel ezelőtt. „A felfedezés fontos abból a szempontból, hogy feltérképezzük, mikor és milyen útvonalon özönlöttek be az emberősök Európába” – hangsúlyozta a felfedezés fontosságát Danielle Schreve, a Londoni Egyetem Földrajzi Tanszékének kutatója. Az eredményeket a Quaternary Science Reviews című szaklapban publikálták.