Előkerült Raul Wallenberg titkos német kapcsolata

Raoul Wallenberg emlékbélyeg, Magyar Posta
A Magyar Posta Wallenberg emlékére kiadott bélyege
Vágólapra másolva!
Raul Wallenberg kapcsolatban volt egy dán származású hamburgi üzletemberrel. Az üzletember egy SS-tábornok védelme alatt állt. Mindez felkelthette a szovjetek gyanúját, és részben magyarázhatja Wallenberg rejtélyes eltűnését.
Vágólapra másolva!

Raoul Wallenberg kapcsolatban állt egy dán származású üzletemberrel. Az eddig nem ismert tényről három, Wallenberg-kutató újságíró és történész számolt be egy tanulmányban. Susanne Berger, C. G. McKay és Vadim Bernstein azt írja, hogy ez újabb adalékkal szolgálhat zsidómentő svéd diplomata rejtélyes eltűnésének tisztázásához.

Ludolph Christensen az 1940-es években Forrás: raoul-wallenberg.eu

Wallenberg üzletfele Ludolph Christensen dán származású hamburgi kereskedő volt, aki többek között szárított zöldségek, húskonzervek, fűszerek és tojáspor forgalmazásával foglalkozott. A kereskedő Karl Wolff SS-tábornok védelmét élvezte, aki viszont a náci Németország legfőbb rendőrségi vezetője, Heinrich Himmler személyi törzskarának vezetője, a 2. világháború végén pedig SS-főparancsnok volt Olaszországban.

Wallenbergnek barátja és üzlettársa, Laurer Kálmán mutatta be Christensent. A magyar zsidó Laurer előbb Hamburgban élt, majd 1941-ben kivándorolt Svédországba. A három szerző Laurernek egy Wallenbergnek küldött levelét idézi a kapcsolatteremtés bizonyítékaként.

Svéd export Magyarországra

Wallenberg és Laurer cége a Mellaneuropeiska külkereskedelmi vállalat volt. A cég a háború idején nagy mennyiségben szállított különféle élelmiszeripari termékeket Magyarországról Svédországba. Szinte minden ügylet Christensen cégének, a Nootbaar vállalatnak közreműködésével történt, tekintettel arra, hogy az árukat német területen, a hamburgi kikötőn át szállították. „Ma már világos, hogy Wallenberg cége legalább egy alkalommal részt vett

írják a kutatók. Ez a bizonyos ügylet 1943 januárjában történt. Wallenberg és Laurer engedélyt kapott arra, hogy nagy sebességű fúróberendezést szállítson Magyarországra. A gyártó a svéd ASEA konszern volt, a vásárló pedig a Weiss Manfréd alapította Weiss Manfréd Acél- és Fémművek volt Csepelen.

A vállalat a német légierő, a Luftwaffe részére gyártott repülőgépmotorokat a Messerschmitt Me 210 gyorsbombázóhoz. A berendezés értéke akkor 22 ezer svéd korona volt, mai árfolyamon 55 ezer dollár (15,23 millió forint). Az ügylet egyik dokumentumát a cikk végén nézheti meg.

Bonyolult manőverek

Raoul Wallenberg útlevélfotója 1944-ből Forrás: Wikimedia Commons

A három kutató szerint Wallenberg és Christensen együttműködése a háború idején rávilágít az azokban az időkben zajló ügyletek bonyolultságára, és újabb adalékkal szolgálhat Wallenberg szovjetunióbeli eltűnésének tisztázásához. A szovjet tisztségviselők nyilvánvalóan évek óta tudtak a kapcsolatról, de nem hoztak nyilvánosságra semmilyen lényeges dokumentumot róla.

Wallenberg és Christensen üzleti kapcsolatai semmiképpen sem csökkentik annak értékét, amit a svéd diplomata tett Budapesten, de ezek az ügyletek felkeltették a szovjetek gyanúját – magyarázta a cikk egyik szerzője, Susanne Berger svéd történész az AFP hírügynökségnek. Berger a 2000-es évek elején létrehozott svéd-orosz kutatóbizottság tagja, egy Wallenberg-életrajz szerzője.

Raoul Wallenberg svéd diplomataként több tízezer magyar zsidó életét mentette meg, állítólag 1947. július 17-én halt meg szovjet fogságban. Halálának körülményei mindmáig tisztázatlanok.

Az ASEA exportnyilatkozata a Magyarországra szállítandó fúróberendezésről (1942 vége) Forrás: Riksarkivet Stockholm/raoul-wallenberg.eu