Különleges második világháborús kiállítás nyílik

az utolsó töltényig
Magyar huszár a lovak mellett - a kiállítás az 1. huszárezred csatáit kíséri végig a Vértes hegyei között
Vágólapra másolva!
Rendhagyó, különleges kiállítás nyílik Felcsúton "Az utolsó töltényig" címmel, ahol a huszárok harctéri naplói alapján ismerhetjük meg a Vértesben harcoló 1. huszárhadosztály történetét, csatáit, áldozatait.
Vágólapra másolva!

2015. május 16-án rendhagyó kiállítás nyílik a felcsúti faluházban: Az utolsó töltényig címmel a második világháborúról készül tárlat a korabeli huszárok harctéri naplói alapján. A 13 egységből felépülő kiállítás a Vértes területén harcoló, szinte teljesen felmorzsolódott 1. huszárhadosztály katonáinak állít emléket, akik 1945. január és március között próbálták feltartóztatni az előretörő, sokszoros túlerőben lévő szovjet csapatokat.

Magyar huszár a lovak mellett - a kiállítás az 1. huszárezred csatáit kíséri végig a Vértes hegyei között Forrás: Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

„Egyesületünk civilszervezetként a háborúk témáját tartja elsődleges céljának, ennek kapcsán kiemelt kutatási területünk a Vértes területén lezajlott harcok tanulmányozása” – mondta el az Origónak Szebenyi István, a Had-és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke. –„Régi álmunk volt, hogy az itt harcoló 1. huszárhadosztály katonáinak méltó emléket állítsunk egy nagy kiállítással. Úgy gondoltuk, hogy a háború befejezésének 70. évfordulója lehet erre a megfelelő alkalom.”

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesületről

Az egyesület létrejöttének apropója abból ered, hogy a fémkeresős tevékenység általában nem tartozik a legnépszerűbb szabadidős tevékenységek kategóriájába – a hobbiból világháborús relikviákat kutató csoport többször próbálta eredményeit a múzeumok szolgálatába állítani, de senki nem állt velük szóba. Innen jött az ötlet, hogy szervezeti formába tömörülve, a szükséges engedélyek birtokában próbálják magukat elfogadtatni a szakmával, ami mára nagyrészt sikerült is. Több kisebb háborús kiállítás után 2014-ben indult a nagysikerű Hazatértek első világháborús tárlat, amelyben közreműködőként vett részt, és amely a kecskeméti Katona József Múzeum történetében minden eddigi látogatórekordot megdöntött, és a napokban könyv is megjelent róla.

Leletek az eredeti helyszínekről

A hamarosan induló kiállítás "Az utolsó töltényig" nevet kapta. A rengeteg ritkaságot felvonultató tárgyanyag mellett azért tekinthető különlegesnek a kiállítás, mert az eredeti helyszínről, a lövészárkok mélyéről származó leletek is helyet kapnak benne. Noha az egyesület együtt dolgozik a múzeumokkal, minden kiállított tárgy magángyűjtő tulajdonában áll.

Tomka Emil huszáralezredes, akinek naplója a kiállítás ötletét adta (leltári szám: HuD 96.11.1) Forrás: a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum Huszár gyűjteményéből

Öt napló anyagából dolgoznak

Az utolsó töltényig kezdetben egyetlen napló, Tomka Emil alezredes feljegyzéseinek összességéből indult ki, időközben azonban több beszámoló is az egyesület látókörébe került. „Immár öt napló adja a kiállítási koncepció vezérfonalát: Tomka Emil huszáralezredes, Szabadhegyi István huszár alezredes, Szokolay Ferenc tartalékos huszárzászlós, Dőry Lajos huszárhadnagy és Lázár Sándor huszárfőhadnagy elbeszélései alapján építjük fel a tárlatot” – magyarázta Szebenyi István.

Egy 43 M Király-gépkarabély a kiállítási tárgyak között Forrás: Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

„A naplók közlési jogait a nyíregyházi Jósa András Múzeum bocsájtotta rendelkezésünkre. Mind az öt férfi hős volt a maga nemében, de valójában a huszárhadosztály összes katonája hősies magatartásról tett tanúbizonyságot.”

Látványterv a kiállításról Forrás: Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

A megszálló katonákat sem kímélik

A kiállítás 13 egységből épül fel, amelyben helyet kap lövészárok-installáció, lőszerszállító szekér, hadisírokat jelképező sírhalmok, de a hazai nők külföldi katonák által történő megbecstelenítésének körülményeit is külön egységben dolgozzák fel.

Szabadkai csoportkép a huszárokról (leltári szám: HuD 96.4.1) Forrás: a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum Huszár gyűjteményéből

„Immár mintegy 10-15 éve vagyunk kiállítók, elsősorban kis településeken szerepeltünk eddig” – nyilatkozta az egyesület elnöke. –„A kiugrást a 2014-es első világháborús centenáriumi kiállítás jelentette számunkra Kecskeméten, a Cifrapalotában. A "Hazatérnek" című tárlat márciusig kapott helyet a Katona József Múzeumban, most pedig áprilistól Szegeden tekinthető meg újra, ahol előreláthatólag júniusig látogatható majd.”

A kiállítás plakátja Forrás: Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

"Az utolsó töltényig 1945-2015" ünnepélyes megnyitója május 16-án, délután 16 órakor lesz a felcsúti faluházban, 2015 októberében pedig Tatára költözik a tárlat. A kiállítást dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár nyitja meg, és dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történelemkutató Intézet főigazgatója és a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottságának tagja ismerteti a bemutatott korszakot. A 20. századi huszárságról dr. Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója beszél majd.