Yoda mester alakját fedezték fel egy keresztény kéziratban

Yoda mester
Vágólapra másolva!
Yoda alakját fedezték fel egy középkori vallásos dokumentum egyik oldalán. Persze nem a híres jedi mester tette tiszteletét a keresztény kézirat lapján, a fura figura valódi identitását azonban továbbra sem tudják beazonosítani.
Vágólapra másolva!

Most, hogy napvilágot látott a várva várt űreposz legújabb előzetese, az eltökélt rajongók pedig még a felhőkben is Csubakka alakját látják, nem meglepő, ha a szemfülesek a bölcs Yoda mestert még egy középkori kéziratban is felfedezik.

A tussal megrajzolt illusztráció persze nem a közismert jedit ábrázolja, bár zöld bőrszínével, nagy és hegyes füleivel kétség kívül hasonlít a filmbéli karakterre.

A Yodának látszó azonosítatlan bibliai karakter Forrás: The British Library

Középkori jedi

A Smithfield dekretáliák gyűjteménye néven ismert középkori dokumentum (mely teljes terjedelmében ezen az oldalon érhető el) a 14. századi Franciaországból származik. A kutatók szerint körülbelül 1300-1340 körül íródhatott, és a bibliai Sámson történetét meséli el. A hősben valóban ott szunnyadt az „erő”, hiszen a történet tanúsága alapján puszta kézzel széttépett egy oroszlánt, egy szamárállkapoccsal lekaszabolt ezer filiszteust, és utolsó cselekedetként még egy pogány templomot is rádöntött ellenségei fejére.

A szakértők egyelőre nem tudják megmondani, hogy a Yoda-szerű karakter a történet mely szereplőjét testesíti meg. „Szeretném azt hinni, hogy az említett alak valóban Yoda mester, akit egy középkori időutazó vázolt fel a kézirat lapjára, de csupán egy egyszerű bibliai illusztrációról van szó” – írta dr. Julian Harrison, a British Library kurátora Medieval manuscripts című blogjában. A weboldalon a zöld lény mellett más, a keresztény műből származó fura ember-állat hibrideket is megcsodálhatunk.

Ami a filmet illeti, a Star Wars: Az ébredő Erő-t december 18-tól vetítik a mozik.