Hamis lehet az új perui geoglifa

Nazca
Egy másik Nazca-vonal, a kolibri - erről biztosan tudjuk, hogy eredeti
Vágólapra másolva!
Kutatók azt vizsgálják, hogy az április közepén, Ica tartományban felfedezett geoglifa vajon eredeti-e, vagy csupán hamisítványról beszélhetünk – egyelőre nagy az esély arra, hogy nem a Nazca-vonalakhoz tartozik.
Vágólapra másolva!

Április 17-én jelentette be az El Comercio perui hírportál, hogy helyi iskolások sportolás közben új, eddig nem ismert geoglifára akadtak - a Nazca-vonalak hazájában persze mindenki rögtön izgatott lett, a régészek azonban egyelőre óvatosságra intik a helyieket. Valószínű ugyanis, hogy nem eredeti alkotásról, sokkal inkább egy másolatról lehet szó.

A régészek szkeptikusak

Rubén García, a perui Kulturális Minisztérium archeológusa még nem mond semmit biztosra, de ő és kollégái úgy gondolják, a mutatós geoglifa csupán egy hamisítvány lehet, és semmi köze a híres Nazca-vonalakhoz.

Az El Comerciónak elmondta, hogy leginkább a készítés technikája miatt gyanús az alakzat, ugyanis teljesen másképpen rajzolták meg, mint az összes híres geoglifát.

Valószínűleg nem a Nazca-vonalakhoz tartozik

Emellett az is furcsa, hogy méreteiben kilóg a sorból: a 7x4 méteres nagyság szokatlan ahhoz képest, mennyire részletes alakzatról beszélünk.

Egy másik Nazca-vonal, a kolibri - erről biztosan tudjuk, hogy eredeti Forrás: Flickr / ilkerender

Ahhoz, hogy biztosat tudjanak mondani a régészek, még számos vizsgálatra és független szakértői véleményre van szükség, de García állásfoglalása alapján nem valószínű, hogy újabb Nazca-vonalat sikerült felfedezni.

Remény az elpusztított geoglifa után

A geoglifát egyébként Peru déli részén, San Juan falutól öt kilométerre találták meg diákok, akik a felfedezést rögtön jelentették a Kulturális Minisztériumnak. Ha esetleg mégis eredetinek bizonyulna, az alakzat kárpótolhatná a peruiakat a nemrég elpusztított Tripla spirál geoglifáért, amelynek eltűnéséről az Origo is beszámolt korábban.