Hatalmas bizánci hajóra bukkantak a Fekete-tenger mélyén

búvárfotók, víz alatti fényképek
Vágólapra másolva!
Hatalmas, feltételezhetően bizánci hajóra bukkantak a Fekete-tengerben egy mélységi kutatással foglalkozó orosz búvárklub tagjai.
Vágólapra másolva!

Roman Dunajev, a Rosztov-Dive nevű klub vezetője a Rosszijszkaja Gazeta című orosz napilapnak elmondta, hogy Szevasztopol térségében, 86 méteres mélységben találták meg a mintegy 125 méter hosszú hajót. Nem árulta el az értékes lelet pontos helyét, hogy az illegális kincsvadászok ne bukkanhassanak rá.

Több száz amforát rejthet

Az orosz kutatóbúvárok vezetője annyit azonban elmondott, hogy a feltételezésük szerint bizánci hajón több száz amforát és egyéb tárgyakat szállítottak, amelyekkel annak idején a görög államvárosok kereskedtek. A Rosszijszkaja Gazeta internetes oldalán egy videofelvételt is közzétettek, amelyen jól láthatóak a tenger mélyén fekvő amforák is.

Felvétel a bizánci hajóról, amely több száz amforát rejthet Forrás: XXI ВЕК Youtube

Eredeti állapotában maradt fenn

A hajót vastag iszapréteg borítja, ezért is maradhatott meg eredeti állapotában. Egyes szakértők úgy vélik, hogy bizánciak építhették, mások szerint a Krím félszigeten az időszámítás előtti 2300-tól létező Boszporoszi Királyság területén. Azt se zárják ki, hogy a Nagy Sándor makedón uralkodó halálát követőn létrejött Szeleukida Birodalomban építették a most fellelt hajót.

Különlegesen nagy példány

Viktor Lebegyinszkij történész szerint a 10-11. században készült tengeri közlekedési eszköz különleges, mert korának legnagyobb eddig fellelt példánya. Feltételezhetően egy másik hajóval ütközhetett, és emiatt süllyedt el. A régészek a kutatóbúvárok segítségével azt is meg szeretnék állapítani, hogy a másik hajó is ott fekszik-e a Fekete-tenger mélyén és mikor történhetett az ütközés.

A régészeti leletnek köszönhetően a szakemberek jobban megismerhetik az ókori kereskedelmi és kulturális kapcsolatok szervezését a Fekete-tenger régiójában, valamint a bizánci kereskedelmi hajózás működését.

búvárfotók, víz alatti fényképek Forrás: Előd László

Újabb kutatásokra számíthatunk

Roman Dunajev azt reméli, hogy új fejezetet nyithatnak meg a Fekete-tenger északi részének történelmében. Június elején az orosz védelmi minisztérium és az orosz Földrajzi Társaság közös expedíciója is csatlakozik a kutatásokhoz.

A Rosztov-Dive nevű búvárklubot 2002-ben hozták létre a második világháborúban elpusztult hajók felkutatására. A szervezet 2006 óta a Krímben is aktív kutatást végez - írta a Rosszijszkaja Gazeta orosz kormánylap.