Izrael tette lehetővé Eichmann és feleségének találkozóját

Adolf Eichmann
Adolf Eichmann tárgyalása
Vágólapra másolva!
Az izraeli archívumok mindeddig titokban tartották, a halálos ítélet végrehajtásának évfordulóján azonban egy blogbejegyzésben nyilvánosságra hozták az akkori kormány döntését, amely szerint Adolf Eichmann náci háborús bűnöst kivégzése előtt meglátogathatta a felesége Izraelben.
Vágólapra másolva!

Vasárnap volt Adolf Eichmann kivégzésének ötvenharmadik évfordulója, és ebből az alkalomból az állami archívum nyilvánosságra hozta, hogy

a több millió ember halálba küldése miatt halálra ítélt náci háborús bűnöst kivégzése előtt egy hónappal meglátogathatta felesége, Vera Eichmann a Ramle városban lévő börtönében.

David Ben-Gurion izraeli miniszterelnök (középen) Truman amerikai elnök társaságában. A kormányfő támogatta a látogatás lehetőségét Forrás: Wikimedia Commons

A Jediót Ahronót című újság honlapján közzétett blogbejegyzés arról az izraeli kormányülésről szól, amelyről 1962 óta mindeddig semmi sem szivárgott ki.

Adolf Eichmann tárgyalása Forrás: AFP PHOTO

Titkos találkozó

Az állami archívum hírzárlat alól feloldott anyagaiból kiderült, hogy a kivégzés előtt két hónappal Vera Eichmann a férje ügyvédje segítségével az akkori izraeli igazságügy-miniszterhez, Dov Joszefhez fordult, és búcsúlátogatás engedélyezését kérte.

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság Eichmann ügyében ítélkező tanácsa. A vádat Gideon Hausner, Izrael állam főügyésze képviselte Forrás: Wikimedia Commons

Joszef 1962. március közepén a kormány elé terjesztette a kérést, és elmondta, hogy Ben Gurion miniszterelnök szerint nemzetközi bírálat érné Jeruzsálemet, ha elutasítanák a kérvényt.

Azt javasolta, hogy gyorsan tegyék lehetővé a titkos látogatást.

Golda Meir akkori külügyminiszter még a kormányülés napján az izraeli parlament, a kneszet külügyi és védelmi bizottsága elé vitte az ügyet, és támogatta az engedély megadását.

Adolf Eichmann a jeruzsálemi tárgyaláson Forrás: Origo

A vitában részt vevők elfogadták Vera Eichmann látogatásának lehetővé tételét, de figyelmeztettek, nehogy a "feleség átsegíthesse a túlvilágra" a náci háborús bűnöst.

A börtön látogatónaplója 1962. április 30-án rögzítette a Vera Eichmann nevű vendég belépését a büntetés-végrehajtási intézetbe,

egy másfél órás beszélőre, amelyen jelen volt a kerületi rendőrparancsnok és két büntetés-végrehajtási tiszt is.

Adolf Eichmann a börtön udvarán (1961) Forrás: MILLI JOHN/* Government Press Office *

A "végső megoldás" egyik legfontosabb végrehajtója

Az osztrák származású Otto Adolf Eichmann 1932-ben Bécsben lépett be az akkor még illegális náci pártba. Politikai tevékenysége miatt, a

bebörtönzés elől Németországba menekült, ahol 1935-ben vették fel az SS-be.

Heinrich Himmler a "Reichsführer-SS", a halálfejes szervezet birodalmi vezetője 1935-ben a biztonsági szolgálat, az SD zsidóügyi referensévé nevezte ki az ambiciózus Eichmannt.

Adolf Eichmann SS Obersturmbannführer, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal "zsidóügyi" osztályának vezetőjeként Forrás: Wikimedia Commons

1937-ben Palesztinába küldték, ahol a németországi zsidók tömeges kivándoroltatásának lehetőségeit vizsgálta. Himmler 1939 decemberében az újonnan létrehozott Birodalmi Biztonsági Főhivatal (RSHA) IV-B-4 ügyosztályának, az úgynevezett zsidóügyi osztálynak az élére nevezte ki.

Heinrich Himmler birodalmi vezető, az SS főnöke (középen, fekete egyenruhában) a dachaui koncentrációs táborban Forrás: Bundesarchiv/Friedrich Franz

Ezt a tisztséget SS Obersturmbannführeri (alezredesi) rendfokozatban egészen a háború végéig töltötte be.

A kíméletlenül ügybuzgó hivatalnok részt vett 1942 januárjában a Reinhard Heydrich, az RSHA főnöke és Himmler által összehívott titkos wannsee-i konferencián,

ahol a "végső megoldásról", azaz az európai zsidóság kiirtásáról határoztak.

Reinhard Heydrich, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal főnöke, a "végső megoldás" egyik fő szorgalmazója Forrás: Bundesarchiv

Adolf Eichmann és brigádja irányította 1942-től a németek által megszállt területeken a zsidóság koncentrációs táborokba történő deportálását.

Magyarországon tartózkodott legtovább

Adolf Eichmann a zsidóság meggyilkolását célzó "végső megoldás" egyik legfontosabb végrehajtója volt a második világháború idején.

Eichmann 2-300 főből álló Sonderkommandója 1944. március 19-én, a Magyarországot megszálló német csapatokkal együtt érkezett Budapestre.

Eichmann néhány nappal később foglalta el budapesti "hivatalát", a 12. kerületi Melinda úton.

Magyarországról érkezett deportáltak az auschwitzi haláltáborban Forrás: Wikimedia Commons

Ő volt a legfőbb irányítója az 1944. május 15-én megkezdett deportálásoknak, amelyhez a belügyminisztérium két elvakultan németbarát és antiszemita államtitkára, Baky László politikai és Endre László közigazgatási államtitkároktól minden támogatást, köztük a közigazgatási apparátus és a csendőrség "segítségét" is megkapta.

Edmund Veesenmayer nürnbergi fogolyként Forrás: Wikimedia Commons

Edmund Veesenmayer "teljhatalmú birodalmi megbízott", Hitler magyarországi helytartójának feljegyzése szerint

1944. július 11-ig, amikor is Horthy kormányzó leállíttatta a deportálásokat, összesen 437 402 magyar zsidót hurcoltak el, túlnyomó többségüket a hírhedt auschwitzi haláltábor-komplexumba.

Fogoly zsidó nők 1944 októberében, a Szálasi-puccs utáni napokban, Budapest utcáin Forrás: Bundesarchiv/Faupel

Eichmann a Szálasi-puccs után, 1944. október 17-én tért vissza Budapestre. A "nemzetvezetőtől" 50 ezer budapesti zsidó kiállítását követelte, németországi kényszermunkára. Ő irányította az 1944. késő őszi-téli halálmenetek összeállítását.

"Senior Rodriguez" Izraelben tért magához

A háború után négy évig Németországban bújkált, és favágóként dolgozott.

Adolf Eichmann hamis útlevele Forrás: Wikimedia Commons

1949-ben sikerült Ricardo Rodriguez álnéven Argentínában letelepednie.

Izrael állam megalakulása után Eichmann dr. Joseph Mengele, az auschwitzi tábor hírhedt főorvosa mellett az izraeli titkosszolgálat által legkeresettebb háborús bűnös volt.

Hosszas nyomozás után 1960-ban a Moszad, az izraeli titkosszolgálat ügynökei elfogták Argentínában, és Izraelbe szállították. Jeruzsálemben az Izraeli Legfelsőbb Bíróság bíráiból összeállított bírói tanács emberiség elleni és háborús bűneiért halálra ítélte.

Adolf Eichmann egy kézzel írt felterjesztése Forrás: Wikimedia Commons

Az ítéletet 1962. május 31-én végrehajtották, holttestét elhamvasztották, és hamvait a Földközi-tengerbe szórták. Ez volt az egyetlen halálos ítélet, amelyet Izrael állam történetében meghoztak és végrehajtottak.