Ritka első világháborús plakátokat árvereznek el június végén

világháborús poszter
Több olyan poszter is szerepel majd az aukción, amit nagyközönség még nem láthatott
Vágólapra másolva!
Ritka első világháborús plakátokat árverez el a hónap végén a Guernsey's aukciósház, amely fajtájának egyik legkitűnőbbjeként harangozta be a mintegy kétezer tételt számláló kollekciót.
Vágólapra másolva!

A plakátokra online árverésen licitálhatnak az érdeklődők június 30-án és július 1-jén. A tételek közt szerepel az a híres első világháborús sorozóplakát is, amelyen az Egyesült Államokat megszemélyesítő Uncle Sam (Samu bácsi) hívja harcra az embereket.

Van olyan plakát, amit még nem látott a közönség

"Ez a világ legjobb gyűjteménye" - mondta Arlan Ettinger, a Guernsey's elnöke, hozzátéve, hogy a kollekció darabjainak egy részét még sohasem láthatta a nagyközönség.

A híres "Uncle Sam" Forrás: Guernsey's

A plakátok mindegyikét áthatja a hazafias szellem, ugyanakkor különböző témákkal - úgy mint adománygyűjtés, ételosztás, sorozás, állatmentés - foglalkoznak. A tételek leütési árát 200 dollár és ötezer dollár közé becsülik.

Kiállítások is készültek a gyűjteményből

A Brooklynban született Edward H. McCrahon a francia fegyveres erőkhöz való csatlakozása után kezdte gyűjteni a plakátokat, majd az amerikai hadseregbe való besorozása után is tovább űzte szenvedélyét.

Több olyan poszter is szerepel majd az aukción, amit nagyközönség még nem láthatott Forrás: Guernsey's

Az első világháború végét követően McCrahon minden idejét a gyűjtemény bővítésének szentelte és az 1930-as évekre országszerte kiállításokat szervezett a művekből. A kollekciót az örökösei bocsátják árverésre.

Híres illusztrátorok dolgoztak rajtuk

A plakátok nagyjából fele az Egyesült Államokból, a maradék több mint 15 másik országból, köztük Franciaországból, Olaszországból, Németországból, Kanadából, Kubából és Kínából származik. Egy részük híres illusztrátorok, mások mellett J.C. Leyendecker és Howard Chandler Christy munkái.