Furcsa titkot rejtett a püspök koporsója

Peder Winstrup
Winstrup bíboros teste természetes módon mumifikálódott - még arcvonásait is fel lehet ismerni
Vágólapra másolva!
A legújabb CT-vizsgálatok kimutatták, hogy a svéd Lund Egyetem egyik alapítója, Peder Winstrup koporsójában egy koraszülött gyerek földi maradványai fekszenek – egyelőre senki nem tudja, hogy pontosan milyen kapcsolat állt fenn a püspök és a magzat között.
Vágólapra másolva!

Peder Winstrup püspök a skandináv történelem fontos alakja, 1679-ben, 74 évesen halt meg, testét pedig természetes módon mumifikálta a lundi katedrális kriptájában uralkodó hűvös, nem túl párás, jól szellőző környezet. Az igen jó állapotban fennmaradt múmia koporsóján most először futtattak CT-vizsgálatokat a Lundi Egyetem kutatói, és meglepő felfedezést tettek:

a püspököt nem egyedül, hanem egy pár hónapos magzattal együtt temették el.

Winstrup püspök teste természetes módon mumifikálódott - még az arcvonásait is fel lehet ismerni Forrás: Youtube / Lund Múzeum

Nem tudjuk, kihez tartozik a gyerek

A koraszülött négy-öt hónapos lehetett, amikor Winstrup koporsójába helyezték, azt azonban egyelőre még nem tudjuk, hogy állt-e valamilyen rokonsági kapcsolatban a püspökkel.

– írta sajtóközleményben Per Karsten, a Lundi Egyetem történelmi múzeumának igazgatója.

Ki volt a püspök?

Peder Pedersen Winstrup (1605–1679) a ma Svédországhoz tartozó Lund városának püspöke volt. Királyi káplánként szolgálta IV. Keresztély királyt, és nagy szerepe volt a Lundi Egyetem létrehozásában. Egyházi pályája mellett a tudományok is érdekelték, különösen az építészetben jeleskedett. A bíboros saját könyvnyomdát működtetett. 1679-ben természetes halállal hunyt el, egy évvel később temették el a híres lundi katedrális kriptájában, ahol teste mumifikálódott. A mumifikálódás folyamatát valószínűleg elősegítette a kripta jó szellőzése, a hideg és a megfelelő páratartalom, sőt, a püspök hosszú betegeskedése is, amelynek következtében jelentősen lefogyott.

DNS-vizsgálat tisztázhatja a kérdéseket

A következő lépés egy DNS-vizsgálat lesz, hogy kiderítsék, a magzat milyen kapcsolatban állt a püspökkel.

A CT-vizsgálat azt is megállapította, hogy a koraszülött belső szervei még mindig megvannak – ez szokatlan és ritka a természetes módon mumifikálódott testeknél.

A püspök több betegségben szenvedett

A szép kort megélt Winstrup püspök a halála előtt már több betegségben szenvedett: epeköve és rossz fogai voltak, térdeiben és csípőjében pedig csontízületi gyulladást mutattak ki.

IV. Keresztély király, akit a püspök udvari káplánként szolgált Forrás: Wikimedia Commons

Ezenkívül a vállaival is problémái lehettek: a jobb vállát kicsit magasabban viselte, mint a balt, ezt valószínűleg valamiféle ínsérülésnek köszönhette.

A deformáció hatására több mindennapi feladat elvégzése is fájdalmas lehetett számára, például az öltözködés és a fésülködés.

Könnyen lehet, hogy semmi köze a bíboroshoz

Karsten és a projekten dolgozó kutatócsoport valószínűnek tartja, hogy

a koporsóban talált magzat nem állt rokoni kapcsolatban a püspökkel

– azt gondolják, hogy valaki egy házasságon kívül született, eltitkolt gyermeket akart észrevétlenül eltemetni, és erre a férfi koporsóját használta fel. Pontosat azonban csak a DNS-vizsgálatok után tudunk majd.