Az egyik legrégibb Korán-kéziratot találták meg Nagy-Britanniában

Korán
A könyvtárban a ősi pergameneket egy hasonló, a 7. század második feléből származó Korán-kézirattal kötötték egybe
Vágólapra másolva!
Az egyik legrégibb Korán-kéziratot találták meg brit kutatók a Birminghami Egyetem könyvtárában, a két pergamenlap Kr. u. 600 körül keletkezett.
Vágólapra másolva!

Az egyetem szerdán kiadott közleménye szerint 95,4 százalékos a valószínűsége annak, hogy a kézirat 568 és 645 között jött létre, ezt az Oxfordi Egyetem egyik laboratóriumának radiokarbonos vizsgálatával állapították meg.

A könyvtárban a ősi pergameneket egy hasonló, a 7. század második feléből származó Korán-kézirattal kötötték egybe Forrás: Birminghami Egyetem

Mohamed próféta idejéből származhat

Az ősi írás így akár abból az időből is származhat, amikor Mohamed próféta (570-632) élt, ezzel a muzulmán szent könyv egyik legrégibb kéziratának számíthat. „A felfedezés sokat segíthet a Korán történetének tanulmányozásában. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy városunkban ilyen fontos történelmi dokumentumot őrizhetünk" - hangsúlyozta Susan Worrall, az egyetem Cadbury kutatókönyvtárának vezetője.

Gábriel arkangyal lediktálja Mohamednek a Koránt, 14. századi perzsa miniatúra Forrás: Wikimedia Commons

Tévedésből mással kötötték egybe őket

Tévedésből a kérdéses ősi pergameneket egy hasonló, a 7. század második feléből származó Korán-kézirattal kötötték egybe. A lapokra tintával, régi arab írással jegyezték fel a Korán 18-20. szúráját, vagyis fejezetét.