Küszöbön lehet az egyiptológia egyik legnagyobb rejtélyének megoldása

Tutanhamon (Tutankhamun) sírja
Egypt.Luxor area. The Valley of the Kings is the valley where for a period of nearly 500 years from the 16th to 11th century BC, tombs were constructed for the kings and powerful nobles of the New Kingdom.
Vágólapra másolva!
Az aranymaszkjáról közismert egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírja rejtheti a Királyok völgyében a gyönyörű mellszobráról híres egyiptomi királyné, Nofertiti maradványait egy ismert brit régész szerint.
Vágólapra másolva!

Nicholas Reeves, az Arizonai Egyetem tanára azt állítja, hogy a gyerekkirály sírkamrájának falait nagyfelbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont az egyedülálló szépségéről és nagy hatalmáról ismert Nofertiti sírja rejtőzhet.

A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja.

A gyanús jelek

A kutatókat régóta foglalkoztatja Tutanhamon sírkamrájának visszafogott mérete - emlékeztetett keddi számában a The Times című brit napilap. Nicholas Reeves szerint viszont ennek az az oka, hogy

a gyerekkirály sírját egy másikból alakították ki, és a 18 évesen elhunyt uralkodó közösen van eltemetve Nofertitivel,

akinek sírkamráját a gyerekkirályénak az északi fala mögött valószínűsíti.

A falak díszítése sem stimmel, három falon egyforma, a negyediken viszont korábbi időkből származó vallási jelképek vannak.

Forrás: Photononstop/Bruno Barbier

A szakértő azt is feltételezi, hogy valójában Nofertiti volt a rejtélyes Nofernoferuaton vagy Szemenhkaré, amely nevek felbukkannak a Tutanhamon sírjában talált tárgyak némelyikén. Monográfiájában Reeves azt írja, a gyerekfáraó 1922-ben megtalált sírjából előkerült lenyűgöző kincsek - köztük a híres halotti maszk - korábbi temetéseknél használt tárgyak újrahasznosításai.

Ki volt Nofertiti?

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a felesége volt.

Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye.

Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

Nofertiti mellszobra Forrás: AFP/John Macdougall

Nicholas Reeves elméletét megfontolásra érdemesnek nevezte a Manchesteri Egyetem neves egyiptológusa, Joyce Tyldesley. "Nem lenne meglepő, ha Tutanhamon sírjának lennének további helyiségei, de ezt a jelenlegi rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nehéz megállapítani" - mondta. Azt viszont meglepőnek találná, ha a sírt Nofertiti eredeti vagy első sírjaként építették volna, szerinte ugyanis nagyon valószínű, hogy a királyné még a férje uralkodása alatt meghalt, s így Amarnában temették el.

- fogalmazott. Hozzátette viszont, erős bizonyítékok vannak arra, hogy a gyerekkirály az uralkodócsalád több tagjának maradványait elvitette Amarnából. Őket azonban a kutató szerint a nyugati völgyben, és nem a Királyok völgyének közepén temették el újra.