Előkerült Martin Luther King első "van egy álmom" felvétele

King
Martin Luther King elmondja híres "I have a dream" beszédét
Vágólapra másolva!
Előkerült Martin Luther King amerikai polgárjogi harcos első olyan nyilvános beszédének hangfelvétele, amelyben először hangzottak el később szállóigévé vált szavai: "van egy álmom" - írja a The Guardian internetes kiadása.
Vágólapra másolva!

Hónapokkal azelőtt, hogy a feketék jogaiért küzdő aktivista lelkész százezrek előtt elmondta volna híres beszédét az 1963. augusztusi Washingtoni Menetelésen,

mondanivalóját jóval kisebb közönség előtt adta elő az észak-karolinai Rocky Mount település egy gimnáziumi tornacsarnokában.

Ugyan az 1962. november 27-i 55 perc hosszúságú beszédről hírt adott a korabeli sajtó, eddig nem lehetett tudni, hogy az eseményről hangfelvétel is készült.

Martin Luther King washingtoni beszéde alatt Forrás: AFP

A könyvtárban találták meg

A beszédet tartalmazó hangszalagot Jason Miller, az Észak-Karolinai Állami Egyetem angol tanszékének professzora találta meg Rocky Mount egy könyvtárában, ahol eredetileg Langston Hughes költészetének Martin Luther King beszédeire gyakorolt hatását kutatta.

Nyolcszor hangzott el a mondat

A felvétel tanúsága szerint a körülbelül kétezer ember előtt elmondott beszédben nyolcszor hangzott el a szállóigévé vált "van egy álmom".

Emellett Martin Luther King a későbbi, legendássá vált washingtoni beszédéhez hasonlóan kitért

is, akik reményei szerint találkozhatnak a "testvériség asztalánál".

Ötven év után először hallgatták meg

A felvételt több mint ötven év után kedden játszották le először nyilvánosan az Észak-Karolinai Állami Egyetemen, az eseményen hárman is részt vettek, akik jelen voltak a beszéd elhangzásakor.