Felszínre hozzák egy elsüllyedt konföderációs hadihajó roncsait

CSS Georgia, hadihajó
A CSS Georgia olyan nehéz volt, hogy motorjai nem bírtak a Savannah folyó áramlataival
Vágólapra másolva!
Elsüllyedése után 150 évvel kiemelik a CSS Georgia nevű páncélozott konföderációs hadihajó roncsait a Savannah folyó mélyéről.
Vágólapra másolva!

A haditengerészet búvárai június végén kezdték felszínre hozni a hullámsírban talált ágyúkat, fel nem robbant bombákat és egyéb leleteket, köztük a meglepően jó állapotban megmaradt hajócsavart, majd a múlt hét közepén láttak neki a külső váz mintegy 113 400 kilogrammos részének kiemeléséhez.

A CSS Georgia olyan nehéz volt, hogy motorjai nem bírtak a Savannah folyó áramlataival Forrás: Wikimedia Commons

Saját legénysége süllyesztette el

A CSS Georgiát saját legénysége süllyesztette el, így akadályozva meg, hogy a hajó a konföderációs csapatok megadását fogadó William T. Sherman tábornok kezébe kerüljön.

A páncélos hajó olyan nehéz volt, hogy motorjai nem bírtak a Savannah folyó áramlataival.

A konföderációs csapatok ezért lehorgonyozták a páncélost a part közelében, hogy lebegő ütegként használják, ám a hajó végül úgy süllyedt el, hogy egyetlen egyszer sem lőtt csatában.

Darabokban hozzák a felszínre

A Georgia kiemelésre szánt részét nagyjából 1,2 méterszer 7,2 méteres, egyenként mintegy öt tonnát nyomó darabokban hozzák a felszínre. A munkálatok egy hónapot vesznek igénybe. A hajóról származó leletek a texasi A&M Egyetemhez kerülnek katalogizálásra és konzerválásra. A haditengerészet nem közölte, hogy mi lesz a további sorsuk.