A Szabadság téri atombunker

F-4, atombunker, Szabadság tér
Az impozáns szellőző a Szabadság téren
Vágólapra másolva!
Biztosan járt már a Szabadság téren, és talán találkozott is már azzal a fehér kupolával, amiről igazán nem is lehet megállapítani, micsoda. Kevesen tudják, hogy ez valójában Rákosi atombunkerének szellőzőablaka és egyben vészkijárata.
Vágólapra másolva!

Tudja Ön, hol van Rákosi titkos atombunkere? Az F-4 objektumnak is nevezett bunker szupertitkos volt a maga korában, és még ma sem látogatható, a Szabadság téren azonban díszes szellőzője és egyben titkos kijárata még mindig látható. A 39 méter mélyen, valahol a Kossuth és a Szabadság tér között elhelyezkedő bunkert az ötvenes évek elején kezdték építeni, bejárata a Magyar Dolgozók Pártjának Akadémia utcai épületéből nyílt.

Az impozáns szellőző a Szabadság téren Forrás: Wikimedia Commons

A terv az volt, hogy egy esetleges atomtámadás során Rákosi és a párt emberei biztonságban eljuthassanak a Keleti pályaudvarig, majd onnan védett vonatokkal külföldre. A bunkerrendszerben tanácsterem is épült, ahol az állami vezetők a vészterveket beszélhették volna át. Az építkezés annyira titkos volt, hogy a vidékről Budapestre érkezett bányászok, akik az építkezésen dolgoztak, azt hitték, hogy a 2-es metrót építik.Jelenleg a BKK ellenőrzése alatt áll.