Atombombát akart lőni az USA a Holdra

Hold, atombomba
Vágólapra másolva!
Az 50-es évek végén az Egyesült Államok nukleáris fegyver bevetését tervezte a Holdon, a projektből azonban végül semmi sem lett.
Vágólapra másolva!

1958-ban az amerikai légierő titkos tervet dolgozott ki a nukleáris fegyverek űrben történő bevetéséről. A szimplán csak „A119-es Projekt” néven emlegetett program lényege az volt, hogy atombombát robbantanak a Holdon.

Földkelte a Holdról Forrás: NASA

Az atomfegyvert a kutatók interkontinentális ballisztikus rakétával juttatták volna az égitestre, és ha a programban részt vevő fizikusok számítása beválik, a Nap által megvilágított gombafelhőt a Földről is észlelhették volna a Holdra tekintők. Az egész ötlet tulajdonképpen egyetlen célt szolgált: az USA erejének szó szerinti „villogtatását” a Szovjetunió előtt. A projekt végül azért hiúsult meg, mert az ország vezetői féltek a közvélemény negatív reakciójától. A Szovjetuniónak szintén voltak hasonló tervei, amikből ugyancsak nem lett semmi.

Az A119-es Projektet ismertető dokumentum Forrás: Wikimedia Commons

Az A119-es Projekt létezéséről 2000-ben lebbentette fel a fátylat annak egykori vezetője, Leonard Reiffel, aki eredetileg a NASA kötelékében dolgozott. A hivatalos dokumentumok titkosítását csak 45 évvel később oldották fel, ennek ellenére az Egyesült Államok kormánya a programban betöltött szerepét a mai napig nem ismeri el.