Visszaköltözött a századforduló a körútra

budapest100
Vágólapra másolva!
Korabeli táncbemutatóval, koncertekkel, biciklis ügyességi versenyekkel, háztörténeti sétákkal és ügyességi játékokkal zárult a Budapest100 a hétvégén – április 16-17-én csak úgy nyüzsgött a Nagykörút, amely a mostani esemény központja volt. 
Vágólapra másolva!

A hétvégén nyüzsgött a Nagykörút az apró, sárga programfüzettel rohangáló budapestiektől: böngészgették a Budapest100 programját a villamoson egyensúlyozva, kávézgatás közben, a nyitott bérházak között sétálgatva, és a gyönyörű időben a tereken sütkérezve is. Ezúttal rendhagyó módon nem a százéves házak, hanem

a Nagykörút volt a Budapest100 kezdeményezés központjában:

Pesten két napon át álltak nyitva bárki előtt a nagykörúti bérházak kapui, hogy az érdeklődők az épületek történelméről és az itt zajló életről tanulhassanak.

Aki körbejárta a körutat, az találkozhatott biciklis bemutatóval, korhű táncbemutatókkal, koncertekkel, ’56-os beszámolókkal, ügyességi és gyerekversenyekkel és kincskereséssel is.

Az első kerékpártanoda

Az 1893-ban Quittner Zsigmond tervei szerint épült József körút 36. alatt működött a város első biciklis iskolája, ahol este 10-ig kerékpározni tanulhattak a századfordulós magyarok. A Budapest100 alatt itt különböző biciklis ügyességi versenyeken vehettek részt az érdeklődők. A programokra rengetegen eljöttek, még azok is, akik egyébként nem biciklivel járnak – ezzel beteljesült a Budapest100 egyik célja,

kialakult egyfajta városi turizmus,

ahol a budapestiek megismerhették a saját városuk épületeinek történetét.

Plakátillusztráció a biciklis tanfolyamról Forrás: Origo

„A nyitott házak hétvége arról szól, hogy a bérházak kapuit nyitva találják a látogatók, be lehet menni, körbe lehet nézni” – mondta el a We Love Budapestnek Szerencsés Rita, a Budapest100 projektvezetője. „Itt a lakók és a mi önkénteseink programokkal várják az érdeklődőket.”

Kincskeresés a Nagykörúton

A Budapest100 alatt kincskeresésen is részt vehetett az, aki végig akarta járni szinte az összes nyitott házat: 11 olyan épület volt, ahol össze kellett gyűjteni különböző pecséteket. A pecsét megszerzéséhez különböző feladatokat kellett végrehajtani, mindegyik az épület történetének megismerését tűzte ki céljául.

Akadt olyan feladat, ahol századfordulós apróhirdetéseket kellett átböngészni a megoldáshoz.

Az egyik például így szólt:

„Ignáti József, adj életjelt, mert mindenhol feljelentelek, még a háziúrnak is. Akkor nem segíthetek rajtad. Király utca.”

De akadt olyan hirdetés is, ahol masszőrszolgáltatásokat próbáltak népszerűsíteni:

A hengermalmos homlokzat

A Szent István körút 13. alatt azt is megtudhattuk, hogy a körút ezen a részén 1898 előtt egy ötemeletes hengermalom állt, amit az 1873-as tűzvész elpusztított. Noha újraépítették, harminc év múlva a várostervezés áldozata lett. Az új bérházat Gaál Bertalan tervezte, és Haggenmacher Henrik építtette, aki Lipótvárosban üzemeltetett gabonaőrlő malmokat. A homlokzat domborműve még ma is őrzi az egykori malom emlékét.

Az '56-os körúti emlékek

Kicsit kevésbé vidám témákat is érintett a Budapest100: a Ferenc körút 5. szám alatt például lemehettünk a légópincébe, ahol Bodri Zoltán közös képviselő és dr. Simon Péter történész mesélt az 1956-os forradalom alatt átélt szörnyűségekről. Az épület lakói sokszor napokat töltöttek el az ablaktalan, levegőtlen pincében, amíg a körúton zajlottak a harcok - a beszámolók szerint a Corvin moziban,

a nézőtéren napokig tárolt halottak szaga egészen eddig a házig elért.

A házban megnézhettük azokat a menekülőjáratokat is, amelyek a Nagykörút szinte összes házában megtalálhatók, és vész esetére épültek - még mindig érintetlenek, nem falazták be ezeket, hátha szükség lehet még rájuk.

A Budapest100 másik célja egyébként a városi turizmus fellendítése mellett az volt, hogy a bérházak lakóit is összekovácsolja az újfajta kihívás, hiszen

gyakori, hogy valaki még a szomszédját sem ismeri

– de persze az is gyakran előfordul, hogy egy-egy lakó már gyerekkora óta ugyanabban a közösségben éli napjait, és nagyon jól ismer mindenkit a házból. Ilyenre is láttunk számtalan példát: a József körút 64-ben például közös sütögetéssel kedveskedtek a lakók az érdeklődőknek.