Tíz eset, amikor péntek 13-a tényleg szerencsétlen volt

ku-klux-klan előadás
A member of the Ku Klux Klan dance ensemble rehearses for "Jerry Springer The Opera" at the Sydney Opera House on April 21, 2009. Following success in London and New York, the smash hit multi-award-winning production with an eight piece band and 21 actors and based on the Jerry Springer talk show, opens it's Australian season in Sydney from April 21-26. TOPSHOTS AFP PHOTO / Greg WOOD
Vágólapra másolva!
A péntek 13-a évszázadok óta szerencsétlen napnak számít, pedig statisztikailag semmivel sem problémásabb, mint az év bármely másik napja. Mégis, azért akadt olyan péntek 13-a bőven, ami felerősíthette a babonásabb emberek félelmeit - ekkor nyilvánították halottnak például Tupacot, a nácik lebombázták a Buckingham-palotát, a hetvenes években pedig olyan repülőgép-szerencsétlenség történt ezen a napon, amelynek túlélői végül kannibalizmusra fanyalodtak az Andok hegycsúcsai között.
Vágólapra másolva!

Nem pontosan tiszta, mióta számít szerencsétlen napnak a péntek 13. - ráadásul nem is minden országban van ez így, az olaszok például a 17-i péntekektől tartanak. 1307. október 13-án IV. Fülöp egy pénteki napon tartóztatott le száz templomos lovagot, az északi mondakör szerint pedig az istenek 12-en tartottak ebédet Valhallában, amikor Loki megjelent, és rögtön meggyilkolta egyik társát.

Nem tudni pontosan, honnan jön a szerencsétlen péntek 13., de az biztos, hogy sok kultúrkörben annyira komolyan veszik, hogy bizonyos szállodákban nincs 13. emelet, a Forma-1-es versenyautókon nincs 13-as rajtszám, és az amerikai légierőnek sincs F-13-as típusú vadászgépe. Rengeteg kutató szerint

már csak azért is szerencsétlen péntek 13-a, mert ennyien hisznek benne,

és mintegy önbeteljesítő jóslatként sokkal szorongóbbá válnak, elkalandozik a figyelmük, és emiatt nagyobb valószínűséggel okoznak baleseteket.

Történt azért néhány elég szörnyű és hátborzongató dolog ezen a napon, ami akár hivatkozási alapot is adhat azok számára, akik rettegnek a péntek 13-tól. Statisztikailag azonban nem valószínűbb, hogy egy ezekhez hasonló szerencsétlenség pont egy ilyen napon fog bekövetkezni.

1. Megszületett a Ku Klux Klán egyik legnagyobb embere

Nathan Bedford Forrest 1821. július 13-án, pénteken látta meg a napvilágot, ő lett a klán első "Nagy Varázslója". Nashville-ben választották meg 1866 vége felé, miután a polgárháborúban sokáig a déli, rabszolgatartás mellett küzdő seregekben harcolt. Később ugyan elzárkózott a KKK tevékenységétől, amikor a Klán már egyre kegyetlenebb dolgokat művelt, de sok történész szerint ehhez csak üzleti érdekei fűződtek, és nem a lelkiismerete szólt közbe.

A Ku Klux Klán tagjai ilyen álruhát viseltek Forrás: AFP/Greg Wood

2. Halálos rekordkísérlet történt

1829. november 13-án Sam Patch amerikai kaszkadőr élete legnagyobb ugrására készült: több mint 38 méterről akarta a mélybe vetni magát a Genesee-folyóba. Nem tudni, mit számított el (valószínűleg nem ugrott, hanem megcsúszott, és leesett), de nem függőlegesen érte el a vizet, és életét vesztette. Sokáig úgy hitték, hogy csak szenzációhajhász akció volt az egész, és Patch a közeli barlangban húzta meg magát, hogy élvezze az általa keltett zűrzavart. Egy évvel később azonban megtalálták jégbe fagyott holttestét.

Sam Patch utolsó ugrásának plakátja Forrás: Wikimedia Commons

3. A nácik bombát dobtak a Buckingham-palotára

1940. szeptember 13-án, pénteken öt német bomba találta el a Buckingham-palota területét, a királyi család éppen teázott, amikor megtörtént a szerencsétlenség. VI. Györgynek és Erzsébetnek nem esett komolyabb baja, de a személyzet egyik tagja életét vesztette, és a királyi kápolna megsemmisült. A Blitz bombahadjárata rengeteg áldozatot követelt a brit fővárostól.

4. Kannibállá váltak a repülőgép-szerencsétlenség túlélői

1972. október 13-án lezuhant egy uruguay-i repülőgép az Andok hegyei között. A fedélzeten összesen 45-en tartózkodtak, köztük egy rögbicsapat tagjai és családtagjaik is. A katasztrófában 12 ember rögtön meghalt, 16-an pedig 72 napon keresztül próbáltak meg túlélni a kietlen környéken. Mindenki azt hitte, hogy az összes utas életét vesztette.

A túlélőknek végül kannibalizmusra kellett fanyalodniuk,

amíg odaért a segítség - elhunyt utastársaik tetemeiből ettek, hogy túléljenek a fagyos hegyek között.

5. Meghalt Tupac

1996. szeptember 13-án mondták ki az orvosok a híres rapper, Tupac halálát, miután hat napig küzdöttek az életéért a kórházban. A legendát Las Vegasban gyilkolták meg, miközben Mike Tyson bokszmeccséről távozott. A halálos lövéseket egy mozgó autóból adták le.

Tupac hologramja a színpadon Forrás: AFP/Getty Images for Coachella/ Christopher Polk

Halála megosztotta a rajongókat - sokan még mindig úgy gondolják, hogy életben van, és valahol Michael Jacksonnal és Marilyn Monroe-val kávézgat, akikről szintén többször hallottuk már, hogy mégsem haltak meg.

6. Pusztító cunami Bangladesben

1970. november 13-án pusztító erejű vihar csapott le az indiai Bangladesre, mintegy háromszázezer ember halálát okozva. A Bhola ciklon

máig a legpusztítóbb trópusi vihar a történelemben,

és a legtragikusabb természeti katasztrófák között is ott szerepel. Összesen tíz napig szedte áldozatait (becsült értékek szerint a többi területet is ideszámolva összesen ötszázezret), és valójában nem a 13-i, hanem a 12-i nap volt a legkegyetlenebb az összes közül.

7. Az oroszok lelőttek két gépet

1952. június 13-án egy svéd DC-3-as gép, fedélzetén nyolc utassal, eltűnt a Balti-tenger felett. A felkutatására küldött Catalina mentőgép a keresés során összetűzésbe keveredett az oroszokkal, akik lőni kezdtek rá. A Catalina-incidensként elhíresült ügyben 1991-ben az oroszok azt is bevallották, hogy a DC-3-as gépet is ők lőtték le, így mindkét eset az ő számlájukra írható.

8. Katasztrófa a mozivetítésen

1997. június 13-án történt a modern kori India egyik legnagyobb tűzkatasztrófája: a patrióta hindi film, a "Határ" vetítése közben tűz ütött ki, és az emiatt kitört pánik során 59 ember meghalt, 103 pedig súlyosan megsérült. Az Uphaar-mozitűz néven elhíresült tragédiát egy átalakító rövidzárlata okozta.

Megemlékezés az Uphaar moziban történt tragédiára Forrás: The Times of India/Anindya Chattopadhyay

9. Vírus az IBM-nél

1989. január 13-án az IBM angol gépeit vírus fertőzte meg, hatalmas pánikot okozva, mivel olyan programokat is törölt, amelyek pótolhatatlanok voltak. 1989-ben még új dolognak számítottak a számítógépes vírusok, ezért a nagyközönség nem is igazán tudta, mihez kezdjen az információval, az IBM-nek pedig még nem volt kifejlett biztonsági rendszere, amely elháríthatta volna a problémát.

10. 2029-ben is félhetünk

A démoni kisbolygó, az Apophis 2029. január 13-án fog nagyon-nagyon közel elhúzni a Föld mellett. A 270 méter átmérőjű szikladarab mindössze 30 ezer kilométerrel halad majd el a földfelszíntől; sok műhold ennél sokkal távolabb kering a Földtől. Ilyen méretű égitest ennyire szoros földközelségére a becslések szerint átlagosan 1000 évente kerül sor. Ha egy ekkora test keresztezné a Föld pályáját, nem égne el teljesen a légkörben, hanem becsapódna. Szárazföldre érkezése esetén több Magyarországnyi területet is képes lenne elpusztítani, ha egy óceánban landolna, hatalmas szökőárak kerülnék meg a Földet.

A Herschel-űrtávcső felvétele a kisbolygó 2013-as elhaladásáról Forrás: ESA

A NASA kutatói szerint azonban nem várható becsapódás, sokkal jobban kell félnünk majd 2036-ban, amikor újra a közelünkbe kerül - a bolygónk melletti elhaladás ugyanis úgy módosíthatja a pályáját, hogy akár fenyegető közelségbe is érkezhet.

Persze azért nem csak negatív események köthetőek péntek 13-hoz: 1923-ban például július 13-án állították fel az ikonikus Hollywood táblát Los Angelesben, 1957. december 13-án megszületett Steve Buscemi, Alfred Hitchcock pedig 1899. augusztus 13-án. 1939. október 13-án munkába állt az első női repülőoktató, 1854. január 13-án szabadalmaztatták a harmonikát, és 1789. november 13-án Benjamin Franklin kimondta, hogy

ebben a világban semmi sem biztos, csak a halál és az adók.

Sőt, a legtöbb embernek ez az utolsó munkanapja a héten - ezúton is tiszteletünket küldjük azoknak, akiknek a hétvégén is dolgozniuk kell.