Ősi kézigránátot találtak Izraelben

kézigránát, Izrael, régészet
A kézigránátot Izrael északi partjainál találták
Vágólapra másolva!
A keresztes hadjáratok idején készíthették azt a történelmi kézigránátot, amelyet néhány éve szedtek össze az izraeli partoknál, de még csak most nyújtottak át az Izraeli Régészeti Hatóság szakértőinek. A lelet olyan nagy, hogy akár hajókat is dobálhattak vele, komoly károkat okozva bennük – írja a Seeker tudományos híroldal.
Vágólapra másolva!

Nehéz agyagból készült, és gyönyörűen dombornyomott az az ősi kézigránát, amelyet örökösei most adtak át az Izraeli Régészeti Hatóságnak (Israel Antiquities Authority, IAA).

Molotov-koktél a keresztes hadjáratokban

A különleges leletet Molotov-koktélhoz hasonló módon használhatták: az agyagedényt naftával töltötték meg, lezárták, majd egy hozzá erősített égő ronggyal az ellenfél felé hajították. Az edénybe annyi folyadék fért, hogy akár egy hajóban is komoly károkat okozhatott.

A kézigránátot Izrael északi partjainál találták Forrás: IAA

Az IAA szerint az ókori kézigránát a keresztes hadjáratok idején, a 11–13. században igencsak népszerű harcászati eszköz volt. A mostani darabot az elhunyt Marcel Mazliah, az észak-izraeli Hadera erőmű dolgozója találta meg, tőle örökölték azok, akik átadták a hatóságnak.

Egész minimúzeumot találtak

Nem ez volt azonban Mazliah gyűjteményének egyetlen tagja – a férfi egy egész minimúzeummal rendelkezett, amelynek legrégebbi darabja egy 3500 éves tű, valamint egy kés feje a bronzkorból. Ugyanígy találtak nála gyertyamaradványokat a 11. századból, és mozsártörőket is. A férfi családja az IAA-nak elmondta, hogy a kincseket évek alatt gyűjtötte össze a tengerparton, miközben az erőműben dolgozott.

A férfinak egész gyűjteménye volt már Forrás: IAA

A fémtárgyak nagy része szépen díszített, valószínűleg egy elsüllyedt kereskedőhajóról kerültek a tengerbe valamikor a korai iszlám korszakban (638–1099). "A leletek a korabeli fémkereskedelemről adnak tökéletes tanúbizonyságot" – mondta egy sajtóközleményben Ayala Lester, az IAA szakértője.