Gondolkodó figurát ábrázoló agyagkorsót találtak Izraelben

agyagkorsó Izrael
A leletre izraeli régészek ásatások közben bukkantak Jehudban, Tel-Aviv egyik külvárosában. Az edény nyaka egy gondolkodó pózban ülő ember szobrát formázza
Vágólapra másolva!
Egy 3800 éves, ősi agyagkorsót tártak fel Tel-Aviv környékén izraeli régészek és középiskolások. Az edény nyaka egy gondolkodó pózban ülő ember szobrát formázza.
Vágólapra másolva!

Az izraeli régészeti hatóság szerdai közleménye szerint a középső bronzkorból származó szoborra Jehudban, Tel-Aviv egy külvárosában bukkantak rá ásatások közben. A munkálatokban a szakembereken kívül középiskolások is részt vettek.

Az Izraeli Régészeti Hatóság által 2016. november 23-án közreadott dátumozatlan kép egy 3800 éves, középső bronzkorból származó agyagkorsóról Forrás: MTI/EPA/Clara Amit/Izraeli Régészeti Hatóság

Először a korsó készülhetett el, ezt követően adták hozzá a behajlított lábbal, fejét egyik tenyerébe támasztva ülő ember szobrát. Gilad Itach, az ásatás vezetője szerint a korabeli fazekasságra jellemző a kancsó, ám a szoborral együtt már egészen rendkívüli leletnek számít.

A 18 centiméter magas szobor egy gondolkodó ember benyomását kelti.

A leletre izraeli régészek ásatások közben bukkantak Jehudban, Tel-Aviv egyik külvárosában. Az edény nyaka egy gondolkodó pózban ülő ember szobrát formázza Forrás: MTI/EPA/Clara Amit/Izraeli Régészeti Hatóság

A régész hozzáfűzte, hogy egyéb edényeket és fémtárgyakat is találtak, előkerült egy fejsze feje, és birkacsontokat, illetve feltehetőleg egy szamár csontjait is kiásták. Mindez arra utal, hogy a tárgyak temetési ajándékok lehettek, valószínűleg az ősi közösség egy fontos tagjának szánták.

Ilyen gazdag temetési gyűjteményt, amely még egy ennyire különleges agyagedényt is tartalmazott volna, Itach szerint még nem találtak Izraelben.