Idegenforgalmi látványosság lesz a román diktátor bunkere

Ceausescu
A Ceausescu házaspár fényképe a Primaverii-palotában, a néhai román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu és családja egykori bukaresti otthonában
Vágólapra másolva!
Megnyitják a látogatók előtt Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor egyik bukaresti bunkerét, amely egykori otthona, a Primaverii (Tavasz) palota alatt, tíz méteres mélységben található.
Vágólapra másolva!

Titkokat is elárulnak a borsos belépőért

A nagyzási és üldözési mániájáról elhíresült diktátor állítólagos atombunkereiről,valamint a rezidenciáit és a különböző kormányépületeket összekötő alagutakról kivégzése után több mint negyed évszázaddal is ellenőrizhetetlen legendák keringenek Romániában.

A Ceausescu házaspár fényképe a Primaverii-palotában, a néhai román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu és családja egykori bukaresti otthonában Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A Primaverii palota alatti bunker lesz az első ezek közül, amelyet a nagyközönség is megtekinthet.

A Primaverii-palota, a néhai román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu és családja egykori kétes ízléssel berendezett bukaresti otthonának egyik helyisége Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Ahhoz képest, hogy ez sem sokban különbözik a már tavasszal megnyitott palota kétes ízléssel berendezett, fényűző helyiségeitől,

a belépőjegyet meglehetősen drágán adják,

de a kifizetendő 200 lejért (14 ezer forintért) a látogatóknak állítólag olyan bennfentes részleteket is elárulnak az idegenvezetők a diktátor házaspár - Nicolae és Elena Ceausescu - életéről, amelyeket máshonnan nem tudhatnak meg.

Esztergapad a diktátori bunkerben

A bunkerhez vezető vaskos páncélajtót a palota alagsorának egy semmit sem sejtető kárpitozott ajtaja takarja, onnan márványlépcsők vezetnek le egy ceremóniateremnek kinéző helyiségbe. Ennek mennyezetén keresztül egy speciális szellőztető berendezéssel juttatják be a gondosan megszűrt levegőt, a bunker fölötti betonréteg pedig több méter vastagságú.

Ceausescu az őt elmozdító 1989 decemberi romániai forradalomig állt a kommunista párt és az ország élén Forrás: Origo

A terem közepén egy nagy faragott asztal található nyolc faragott karosszékkel,

körülötte pedig a diktátornak adományozott különböző emléktárgyak kaptak helyet.

Vegyi- és atomtámadások híján Ceausescu feltehetően főleg lomtárnak használta bunkert: ott helyeztette el például azt a precíziós esztergapadot is, amelyet egyik bulgáriai látogatásán kapott ajándékba.

Ceausescu és Drakula gróf

Miután a protokollépületeket kezelő állami hatóság több mint negyed évszázadon keresztül nem tudta, mit kezdjen a gondjaira bízott, eladhatatlannak bizonyult, jelentős fenntartási költséggel járó Primaverii palotával, a jelek szerint most a "Drakula-bizniszhez" hasonló idegenforgalmi látványosságként próbálja hasznosítani a kommunista diktátor kétes hírét.

Ceausescu 1968-as prágai látogatásán Forrás: AFP

A palota bunkerélménnyel bővített programkínálatának az a szépséghibája, hogy éppen a "túlélőszobát" és ahhoz kapcsolódó folyosórendszert nem tekinthetik meg a látogatók, mivel annak bejáratát - állítólag éppen a diktatúrát megdöntő forradalom napjaiban - sebtében befalazták, hogy Ceausescu ne menekülhessen el azon keresztül fellázadt népe elől.