Mars Polar Lander: órát lenullázni!

A NASA január 31-én kiadott helyzetjelentése szerint egyelőre nincs újabb eredmény az MPL utáni kutatásban. Ma és holnap újabb parancsokat küldenek a szondának.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a Stanford Egyetem szakemberei január 25-én korábbi adatok újraelemzésével két olyan rádiójelre bukkantak, amelyek esetleg a Mars Polar Lander űrszondától származhattak. A keresés azóta újult erővel zajlik, de egyelőre nem találták meg a szonda újabb jelzéseit a hét végéig gyűjtött és feldolgozott adatokban. A munka tovább folytatódik, s még mindig lehetséges, hogy még részletesebb elemzéssel sikerül eredményt elérni. Időközben a világ számos rádióteleszkópja ajánlotta fel segítségét a kutatáshoz, köztük a Manchester melletti Jodrell Bank 76 méteres távcsöve is. Richard Cook szerint ez jól jelzi a nemzetközi érdeklődést és segítőkészséget a program, illetve az egész Mars-kutatás iránt.

A NASA Deep Space Network nevű, 3 óriásteleszkópból álló rádiótávcső-hálózatának segítségével ma és holnap (február 1-én és 2-án) újabb parancsokat küldenek a szondának, amelyek hatására - ha valóban működik - le kell nulláznia időmérő egységét, és haladéktalanul jelet kell küldenie a Földre. A várva várt adást a világ számos teleszkópja próbálja majd elcsípni.

S. T.

Ajánló:

Korábban:

Részletes információk a küldetésről és a szonda utáni kutatásról, gazdag linkgyűjteménnyel. A január 26-ai beszámoló az [origo]-ban.