Összeesküvés-elmélet: jártunk-e a Holdon?

Nemrégiben az egyik magyar kereskedelmi tévécsatorna a nézőre bízta annak eldöntését, igazat ad-e annak az amerikai úrnak, aki szerint sosem járt ember a Holdon. A telefonos szavazás végeredménye hátborzongató tájékozatlanságról árulkodott.

Ne szóljon a mentségünkre, de megjegyezzük, a nemzeti öntudatukat oly büszkén ápoló amerikaiak 20 százaléka is úgy véli, sosem járt ember a Holdon. Michael Shermer, az amerikai Skeptic magazin alapító szerkesztője a Fox Broadcasting Company tévécsatorna ama műsorát elemzi, melynek a következő címet adták: Összeesküvés-elmélet: jártunk-e a Holdon? A program beharangozója szerint minden rendelkezésre álló információ alapján a néző maga dönthet. Ennek eredménye volt a hitetlen 20 százalék.

Természetesen a nézőnek nem állt rendelkezésére minden információ, írja Shermer. Nézzük meg pontról pontra, mit állított a Fox és mivel magyarázhatók ezek az állítások.

Állítás: A Holdon készült fényképeken az árnyékok két fényforrásra engednek következtetni. Mivel a Holdon a Nap az egyedüli fényforrás, a másiknak a stúdió lámpájának kellett lennie.
Válasz: Eltekintve attól, hogy a NASA nyilvánvalóan nem olyan ostoba, hogy ilyen hibát elkövessen, meg kell jegyezni, hogy a Holdon nem egy, hanem három fényforrás is van. Az egyik a Nap, a másik a Föld, mely a napsugarakat a Holdra is visszaveri, a harmadik pedig maga a Hold, mely szintén hatalmas reflektorként viselkedik, különösen, ha rajta állunk.

Állítás: Az amerikai zászló "lobogni" látszott a felvételeken a Hold légkör nélküli felszínén.
Válasz: A zászló csak addig "lobogott", amíg az űrhajósok a kezükben tartották és a felszínbe szúrták.

Állítás: Nem látszik kráterszerű nyom azon a helyen, ahol a holdkomp leszállt.
Válasz: A Hold felszínét csupán néhány centiméter vastagságú porréteg borítja, alatta a felszín szilárd, melyet a holdkomp hajtóműve nem képes megbolygatni.

Állítás: Amikor a holdkomp felső része felemelkedett a Holdról, nem látszott jele a rakétahajtómű működésének.
Válasz: Először is, a kép világosan mutatja, hogy igenis volt kifúvás, ahogy a por és egyéb részecskék felemelkedtek. Másodszor, oxigénmentes környezetben nincs olyan üzemanyag, ami a rakétahajtómű tűzcsóvájához hasonló jelenséget produkálna.

Állítás: A holdkompszimulátor, amin az űrhajósok a Földön gyakoroltak, igencsak instabilnak látszott. Armstrong egyik gyakorlat során csaknem életét vesztette, amikor a szimulátor összetört. A valódi holdkomp sokkal nagyobb és nehezebb volt, mint amin az űrhajósok gyakoroltak.
Válasz: Gyakorlat teszi a mestert és azok a fiúk gyakoroltak. Egy bicikli is instabil, amíg meg nem tanuljuk, hogyan kell használni. Továbbá, a Hold gravitációja csak hatoda a földinek, ezért a holdkomp súlya ott sokkal kevésbé destabilizáló tényező.

Állítás: A Holdon készült felvételeken és filmeken nem látszanak csillagok.
Válasz: A csillagok a legtöbb, Földön készült fényképen, filmen sem látszanak, egyszerűen azért, mert túl halványak. Ahhoz, hogy éjszaka felvételeket készíthessenek a csillagos égboltról, hosszú idejű expozíció szükséges.

Tények

Az első holdexpedíció során az asztronauták 22 kg-nyi kőzetanyagot és holdport hoztak a Földre, továbbá visszahozták azt a hosszú alumíniumfóliát, amelyet a napszél részecskéinek felfogására helyeztek el a külső munkálatok idejére. A Hold felszínén felállítottak egy rengésjelzőt a holdrengések érzékelésére. Ugyancsak a Holdon maradt egy lézer tükörrendszer a Föld-Hold távolság nagy pontosságú mérésére. A felszínről gyűjtött mintákon kívül talajmintavevővel 13 cm mélységből is hoztak kőzetet.
A következő öt expedíció mind a kutatási tervet, mind az egyes részletvizsgálatokat számottevően bővítette. Ezek az adatok felbecsülhetetlen szolgálatot tettek a Hold és általában a Naprendszer megismerésében. (MCSE)

(Természet Világa)