Újabb áldozatot találtak Bajkonurban

Hétfő délutánig hatra emelkedett a Bajkonur-űrrepülőtéren történt baleset áldozatainak száma.

Mentési munkálatok a beszakadt épületben, a Buran-t pályára állító Enyergija-rakéta sérült elemei között

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, vasárnap tragikus baleset történt az orosz űrprogram indítóbázisán, a kazahsztáni Bajkonurban. 8 embert temetett maga alá a Buran űrrepülőgép 80 méter magas hangárépületének beszakadt teteje, akik közül már hat holttestet azonosítottak.

A keresés még tart, de a Moszkvából a helyszínre érkezett különleges mentési alakulatok igen lassan haladnak előre a nagy méretű betontömbök és törmelék között. Közben a szakértők hozzáláttak, hogy kiderítsék, mi okozta a balesetet. Ilja Klebanov, Oroszország ipari és tudományos-technikai minisztere ugyanis kizárta a szándékos rongálás, robbantás lehetőségét. Külön kormánybizottságot hoz majd létre az eset kivizsgálására.

Az áldozatok számát tovább növeli Alekszandr Koszticsev, az épület biztonsági mérnökének halála, aki hétfő hajnalban szívrohamot kapott.

Ajánlat:

Az orosz űrtevékenység központi oldala, angolul

Magyar nyelvű összefoglaló anyag a Buran űrrepülőgépről

Az Orosz Űrügynökség orosz nyelvű oldala

Korábban az [origo]-ban:

Eddig öt halott a Bajkonur-űrrepülőtéren
2002.05.13. Hétfő délig öt munkás holttestét találta meg a Moszkvából érkezett mentőalakulat a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpont vasárnap összeomlott hangárjának romjai alatt.