Elindult az utolsó nagy távcső

2003.08.25. 9:22

Nagyszabású program végéhez érkezett a NASA: hétfőn hajnalban elindította a "nagy obszervatóriumok" utolsó képviselőjét, az infravörös űrtávcsövet.

Egy Delta 2 típusú hordozórakétával sikeresen útnak indították a NASA negyedik nagy obszervatóriumát a floridai Kennedy-űrközpontból. A Space Infrared Telescope Facility (SIRTF) nevű infravörös távcső startja helyi idő szerint augusztus 25-én (hétfőn) éjjel, 1 óra 35 peckor (hazai idő szerint 7.35-kor) történt. A csillagászok azt remélik, hogy a műszerek olyan adatok és képek áradatát zúdítják ránk, amelyet a "nagy öreg"-től, a Hubble-űrtávcsőtől láttunk.

A "Nagy Obszervatóriumok"

A Világegyetem különféle objektumairól akkor alkothatjuk a legteljesebb képet, ha az elektromágneses színkép minden tartományában megvizsgáljuk őket. A NASA a 70-es években kezdte meg azt a nagyszabású programot, amelynek keretében különböző színképtartományokban működő távcsöveket állított Föld körüli pályára.

Forrás: NASA

Amint a fenti képen látható, ugyanaz az égitest (jelen esetben a Centaurus-A galaxis) más-más látványt nyújt az egyes színképtartományokban, más-más információkat nyújtva számunkra. Az ilyen komplex megfigyelésekből ismerhetjük meg igazán egy objektum valódi szerkezetét és különféle tulajdonságait

A Compton Gamma Obszervatórium a legnagyobb energiájú, legrövidebb hullámhosszú gamma-tartományban észlelt, de 2000-ben véget ért küldetése: technikai problémák miatt megsemmisítették a Föld légkörében (a CGRO-nál 50-szer érzékenyebb GLAST - Gamma-ray Large Area Space Telescope - 2005-ben kerül majd Föld körüli pályára). A röntgen-tartományban napjaink legjobb távcsöve a Chandra, amelynek eredményeivel már többször találkozhattak rovatunkban. Az űrtávcsövek koronázatlan királya azonban vitathatatlanul a leglátványosabb felvételeket készítő Hubble-űrtávcső, amely 1990 óta végzi fáradhatatlanul munkáját - olyan eredményeket érve el, amelyek forradalmasították a csillagászatot.

Forrás: NASA
Az utolsó nagy távcső az infravörös tartományt vizsgálja

Az optikai mellett a Hubble a színkép ultraibolya tartományában is végez megfigyeléseket, és "bemerészkedett" az infravörösbe is. A SIRTF indításával azonban egy olyan űrtávcső állt Föld körüli pályára, amelynek az infravörös tartomány lesz a fő észlelési területe.

A SIRTF a remények szerint azt az űrt fogja betölteni, amelyet a három másik nagy űrtávcső hagyott hátra a színképben.

A 85 centiméteres tükörrel rendelkező obszervatórium segítségével a korai Univerzum objektumait, valamint olyan égitesteket tanulmányozhatunk, amelyek alig bocsátanak ki hőt, s "átláthatunk" a legporosabb területeken is. Az infravörös űrtávcső az Univerzum "idős, hideg és koszos helyeit" deríti majd fel.

Előző
Következő