Új elmélet Gagarin haláláról

Pontosan 35 évvel Gagarin halála után egy új elmélet bukkant fel rejtélyes balesetével kapcsolatban, amely egyszerre cáfolja a hivatalos és a bulvárlapok szenzációs verzióit is.

Forrás: NIOKR
"Befejeztem a küldetésem."

Köztudott, hogy  Jurij Alekszejevics Gagarin 1968. március 27-én repülőszerencsétlenségben vesztette életét. A baleset okai azonban máig nem teljesen tisztázottak. A szerencsétlenség kivizsgálására kormánybizottságot hoztak létre, amely húsznál is több feltételezést vizsgált meg, de egyiket sem tudta egyértelműen bebizonyítani. Ezért az akkor legvalószínűbbnek látszót fogadták el, ami szerint a gép egy meteorológiai ballonnal ütközött össze, és emiatt zuhant le.

Húsz évvel később újra megvizsgálták Gagarin halálának körülményeit, a jelentés szerint gépük feltehetőleg egy másik repülőgép okozta turbulencia miatt dugóhúzóba került, és bár ebből többszöri megpördülés után sikerült kijutniuk, olyan közel voltak a földhöz, hogy a becsapódást nem tudták elkerülni.

Most, harmincöt évvel a baleset után újabb elmélet látott napvilágot a Moszkovszkaja Pravda csütörtöki számában: Igor Kuznyecov nyugalmazott ezredes a napilapban visszautasította az űrhajós halálának hivatalos magyarázatát, a meteorológiaiballon-elméletet.

 Kuznyecov, aki abban az időben repülőgépmérnökként dolgozott azon a bázison, ahonnan Gagarin végzetes útjára indult, azt állítja, hogy "a Mig-15-ös pilótafülkéje az induláskor nem volt rendesen bezárva". Gagarin társával "minden bizonnyal felfedezték" a hibát, és megpróbáltak a korabeli szabályoknak megfelelően kényszerleszállást végrehajtani.

A 140 m/sec sebességű leszállás következtében a pilótafülke légnyomása kritikus határ fölé emelkedett, aminek következtében Gagarinék elájultak, és így már nem lehettek urai a gépnek. Kuznyecov szerint ez volta az oka annak is, hogy 1975-ben 50 m/sec-ra csökkentették a leszállási sebességet a Szovjetunióban.

Gagarin, mielőtt a géppel végleg elveszett volna a kapcsolat, ennyit üzent: "Befejeztem a küldetésem. Úton vagyok visszafelé..." Valószínűleg ezek voltak az utolsó szavai - legalábbis számunkra.

Vad elméletek

Gagarin halála eddig is a leghajmeresztőbb mendemondákra adott alkalmat. Egyesek szerint a szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB által szervezett összeesküvés áldozata lett, mások szerint földönkívüliek ragadták el. Napvilágot láttak olyan feltételezések is, hogy Gagarin nem tudott megbarátkozni "élő műemlék" szerepkörével, depressziós lett, inni kezdett, és ittas állapotban, engedély nélkül szállt fel.

Volt olyan pletyka, hogy egy másik űrkísérlet vagy közúti baleset áldozatául esett, esetleg felrobbantották, lelőtték, öngyilkos lett. Megint más szóbeszéd szerint katapultált és eszméletlenül megtalálták, ezután plasztikai műtétet hajtottak végre rajta, majd zárt intézetbe csukták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK