Új magyar műszer került az űrállomásra

A vasárnap dokkolt Progressz teherűrhajóval került az űrállomásra a magyar gyártmányú Pille, a kozmikus sugárterhelés mérésére alkalmas eszköz legújabb változata. A szállítmány másik érdekességének azok a műholdas telefonok számítanak, amelyek a visszatérő űrhajósok biztonságát hivatottak fokozni.

Az előzetes terveknek megfelelően vasárnap reggel hazai idő szerint 5 óra 41 perckor a Progressz M-48-as jelzésű teherűrhajó automata üzemmódban összekapcsolódott a Föld körül 385 kilométer magasságban keringő Nemzetközi Űrállomással, amelyre az orosz űreszköz egy magyar műszert is eljuttatott.

A Progresszt egy Szojuz-FG típusú orosz hordozórakéta állította pénteken orbitális pályára. A teherűrhajó két és fél tonnányi üzemanyagot, tudományos berendezést, vizet, oxigént, élelmiszert és az űrállomáson dolgozó két űrhajós számára személyes küldeményeket szállított, amelynek a Zvezda nevű orosz modulján kötött ki - írja az MTI.

A mostani szállítmánnyal került az űrállomásra a magyar gyártmányú Pille, a kozmikus sugárterhelés mérésére alkalmas eszköz (ún. doziméter) legújabb változata. Ezzel kapcsolatban a szakemberek rámutatnak: egyértelműen a magyar műszer fontosságát és sikerét bizonyítja az, hogy az űrállomás ellátásában a legnagyobb részt vállaló amerikai űrrepülőgépek átmeneti kiválása miatti korlátozott szállítási kapacitás időszakában is helyet kapott a Pille az ISS-re indított tudományos berendezések között. Egy másik példányát két éve már használta az űrállomás legénysége.

A Pillét a budapesti Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) munkatársai fejlesztették ki több mint húsz éve. Első példányát Farkas Bertalan vitte magával 1980 tavaszán a Szaljut-6 szovjet űrállomásra. A Pille azóta több nemzetközi űrprogram részese volt.

Az űrrepülőgép-program átmeneti leállása óta egyedül az orosz űrhajók és teherűrhajók szolgálják ki a Nemzetközi Űrállomást, amelynek építése is szünetel. Az oroszok azonban egyre erőteljesebben hangoztatják, hogy egyedül nem képesek folytatni az űrállomás kiszolgálását, s a jelenlegi rendszer nem tartható fenn sokáig, főleg úgy, hogy véleményük szerint nem kapnak elegendő anyagi támogatást az Egyesült Államoktól.

A szállítmány másik érdekességének azok a műholdas telefonok számítanak, amelyek a visszatérő űrhajósok biztonságát hivatottak fokozni. Emlékezetes, hogy májusban a legutóbb visszatért űrhajósok mintegy 500 kilométerre landoltak a tervezett leszállási helytől, s mivel nem voltak képesek kapcsolatba lépni a mentőegységekkel, csak két órával később bukkantak rájuk.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK