A marsjáró legördült a talajra

Újabb kritikus műveleten van túl a Spirit amerikai marsjáró: január 15-én elhagyta a leszállóegységet, így megkezdődhet a minimum három hónaposra tervezett tudományos munka.

2004. január 15-én délelőtt az amerikai marsjáró elhagyta a leszállóegységet, hogy megkezdje környezetének részletes vizsgálatát. Az irányítók közép-európai idő szerint 9.20-kor küldték fel a parancsokat a legördülés megkezdéséhez. A manőverrel kapcsolatos első visszajelzés 10.53-kor érkezett a Földre, és pár perccel később a szakemberek kitörő örömmel fogadták az első képeket: a Spirit sikeresen végrehajtotta a kritikus műveletet, és hat "lábbal" (kerékkel), stabilan áll a Mars talaján! Megkezdődhet a minimum három hónaposra tervezett tudományos munka, amelynek során elsősorban az egykori folyékony vízre utaló bizonyítékokat, esetleg az élet nyomait kutatják az egykori hatalmas tómeder aljzatán. Mint arról korábbi összeállításunkban beszámoltunk, a tómeder felszíni jellemzői némi meglepetést okoztak a kutatóknak, így nagyon körültekintően kell megválogatni a tudományos célpontokat.

Forrás: NASA
Január 14. A legördülés előtt

A legördülés során a Spirit mintegy 3 méteres távolságot haladt előre, és közben elkészítette első felvételeit az elhagyott, s immár feladat nélküli leszállóegységről. A képeken jól látszanak a Spirit keréknyomai.

Mint arról korábban beszámoltunk, az eredeti tervek szerint a Spirit a legegyszerűbb módon, "orral" előre (dél felé) indult volna el. Sajnos azonban a legördülés útjában álló légzsákot nem sikerült jobban leereszteni. Elvileg el lehetett volna menni mellette, az irányítók azonban tartottak attól, hogy a légzsák igen kemény anyaga megsérti a Spirit érzékeny mechanikáját vagy napelemeit. A helyzetet egy földi szimuláció során is elemezték, és nem akartak kockáztatni.

Tekintse meg képgalériánkat az indulás előkészületeiről!

Ezért egy biztonságosabb utat választottak, és a marsjárót három lépésben, 115 fokkal elfordították, és nagyjából északnyugat felé gördült le a talajra. Ez azért is jó, mert ebben az irányban van az egyik első tudományos célpont, a Sleepy Hollow nevű mélyedés is (lásd a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján lévő képet).

Forrás: NASABalra: a január 15-i legördülés után készült első kép, amelyet a Spirit egyik navigációs kamerája készített. Jól látható az elhagyott leszállóegység és a keréknyomok. Kattintson a képre a nagyobb változat megtekintéséhez!

A Spirit fő feladata a felszíni anyagok, a talaj és a kőzetek anyagi összetételének és szerkezetének vizsgálata. Mint arról korábban beszámoltunk, a leszállóhelyen karbonátos ásványok nyomait fedezték fel. A karbonátok víz jelenlétében alakulnak ki, legismertebb képviselőjük a mészköveket felépítő kálcium-karbonát (CaCO3). A keringő egységek adatai alapján már korábban kiderült, hogy a Marson globálisan és alacsony koncentrációban előfordulnak karbonátok, ezeket azonban a por és a légkörben lévő csekély vízpára kölcsönhatásának tulajdonítják. Egyelőre nem lehet eldönteni, hogy a Spirit leszállóhelyén észlelt karbonátok is csupán ennek köszönhetők-e, vagy az egykori vízborítást támasztják alá. Az előzetes elemzések mindenesetre biztatóak, mert az átlagosnál nagyobb koncentrációra utalnak, de ezt biztosan csak azután lehet eldönteni, hogy közelebbről megvizsgálják a felszínt.

A Spirit első tudományos célpontjait az eddig készített színes felvételek alapján jelölik ki. A színes panorámakamera felvételei az eddigi legrészletesebb és legélesebb képek bolygószomszédunk felszínéről. A kutatók most már teljes áttekintést kaptak a leszállóhely környékéről, amelynek segítségével meghatározhatják a marsjáró tudományos célpontjait. Nyilvánosságra hozták a Spirit tervezett útvonalát is, amelyről információkat és képeket a Mars Society magyar tagozatának honlapján találhat!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK