Felragyogott a leghíresebb szupernóva gyűrűje

Minden idők legismertebb szupernóvája, az SN1987A újra az érdeklődés középpontjába került. Nem véletlenül: bekövetkezett az a látványos esemény, amire előre lehetett számítani. Képekkel és animációval illusztrált beszámolónk.

1987. február 23-án 100 millió Nap sugárzásának megfelelő fényerősséggel ragyogott fel egy "új" csillag, a Földtől mintegy 160 ezer fényévnyi távolságra fekvő Nagy Magellán-felhőben. A Nagy Magellán-felhő saját galaxisunk, a Tejútrendszer egyik kísérőgalaxisa, azaz a látványos esemény kozmikus léptékkel mérve hozzánk igen közel következett be (a Tejútrendszerben 1604-ben volt utoljára szupernóva-robbanás). A 160 ezer fényévi távolság azonban azt jelenti, hogy a robbanás valójában kb. 160 ezer évvel ezelőtt történt, s fénye 1987-ben ért el hozzánk.

Az SN1987A az utóbbi két évtized "szupersztár-szupernóvája" lett, amelynek fejlődését folyamatosan nyomon követik a csillagászok. Azóta sok mindent megtudtunk róla és környezetéről, főleg az 1990-ben pályára állított Hubble-űrtávcsőnek köszönhetően.

1997-ben egy drámai jelenség új fényt vetett a halványuló szupernóvára: a Hubble-űrtávcső észlelései során egy fényesedő csomót fedeztek fel az egykori csillagot övező gyűrű jobb felső részén. A csomó területe nagyenergiájú ütközőzóna a szupernóva-robbanás következtében kifelé mozgó lökéshullámfront és a gyűrű legbelső tartományának anyaga között. Az ütközés felfűtötte és egyre intenzívebb fénylésre késztetette a gyűrű gázanyagát.

Ez volt az első lépés azon az úton, amely napjainkra drámai módon kiteljesedve "lángokba borította" az egész gyűrűt, erős röntgen- és rádióforrássá változtatva az objektumot.

Nézze meg a szupernóva-maradvány fejlődéséről készült animációt! A korábban láthatatlan belső gázgyűrű felfénylik a szupernóva-robbanás során felszabaduló sugárzás hatására. A törmelékfelhő folyamatosan tágul, közben a gyűrű elhalványodik. A törmelékfelhő és a gyűrű anyaga összeütközik: a gyűrű újra, de most sokkal hevesebben felfénylik. Technikai segítség a lejátszáshoz

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK