Mars: eltűnt a rejtélyes nyúl

A komoly felfedezések után egy könnyedebb téma a vörös bolygóról: az Opportunity egyik felvételén érdekes, nyúlfülre emlékeztető szerkezet tűnt fel, 4,5 méterre a marsjárótól.

A 4-5 cm-es sárgás színű alakzat sokaknak szemet szúrt az első nagy felbontású felvételeken. Amint az a Magyar Csillagászati Egyesület Mars-oldalain olvasható, a nyúlfülre emlékeztető forma feltehetőleg a légzsákok egy leszakadt darabja - erre utal a róla biztonság kedvéért készített spektrum is.

Amikor a panorámakamera képén feltűnt objektumot nagyobb felbontással is szemügyre akarták venni, az "eltűnt" - valószínűleg elfújta az északi szél. A repülésirányítók által kiadott "Kövesd a nyulat!" utasítás nyomán a korábbi képek újabb átvizsgálásakor, a navigációs kamera leszállás napján készült felvételein is megtalálták a szerkezetet, majd a mozgását követve arra jutottak, hogy a szél befújhatta a leszállóegység egyik rámpája alá.

A Magyar Csillagászati Egyesület Mars-oldalain látható, korábbi képekből készült animáción a "nyúl füle" mozog, ami arra utal, hogy a gyenge marsi szél bele-belakap a légzsákdarabba.

A gyenge marsi széltől - a Marson ugyanis a ritka légkör nem fejt ki akkora erőt, mint a Földön - remélik a marsjárok egy egészen furcsa típusának mozgatását is, amellyel a Mars északi síkságait vagy a pólussapkák, esetleg a körülöttük lévő üledékes rétegek sima felszínét akarják vizsgálni a jövőben. A "marsi ördögszekér" földi tesztjeiről ezen a címen olvashatnak részletesebben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK