Kedden este startolhat a Discovery

2006.07.01. 22:11

Másodszor is elhalasztották a Discovery űrrepülőgép indítását. A NASA szakemberei azzal magyarázzák a halasztást, hogy mindkét eddigi tervezett időpontban kedvezőtlen volt az időjárás a Cap Canaveral-i Kennedy űrközpont felett.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szombaton 24 órával, majd vasárnap további két nappal elhalasztotta a Discovery indítását. A Cap Canaveral-i Kennedy űrközpont felett felhős időjárás uralkodott, rosszak voltak a látási viszonyok.

A vasárnap elhalasztott start után a fő hajtóanyagtartály külső felületét megvizsgálva a szakemberek észrevették, hogy egy kb. 40 cm-es, mindössze néhány grammos hőszigetelődarab levált a tartály faláról. A további vizsgálat kiderítette, hogy nincs veszély, a levált rész sem a tartály aerodinamikai viselkedését nem befolyásolja, sem erős jégképződés nem várható a helyén. Emellett a NASA szerint az is egyértelművé vált, hogy ha a darab start közben törik le, nem okozott volna problémát.

A legújabb tervek szerint a Discovery hazai idő szerint kedden este, néhány perccel a német-olasz mérkőzés előtt startolhat.

A Columbia űrrepülőgép 2003-ban bekövetkezett tragédiája óta második alkalommal indul űrrepülőgép a világűrbe.

A Discovery startja után részletes beszámolóval jelentkezünk rovatunkban a küldetés céljairól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK