Puskás Öcsi kisbolygója

2006.11.21. 8:59

Puskás Ferenc nevét 2006 augusztusa óta viseli a 82656-os sorszámú kisbolygó, amelyet magyar kutatók fedeztek fel a spanyolországi Calar Alto obszervatóriumban.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) apró égitestek elnevezésével foglalkozó bizottsága 2006. augusztus 8-án jelentette be, hogy a 82656-os sorszámú kisbolygó ezentúl Puskás Ferenc nevét viseli.

Az égitestet a Spanyolországban található Calar Alto Obszervatórumban tett tanulmányút során, 2001. augusztus 10-én fedezték fel a Szegedi Tudományegyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanuló diákok. Sárneczky Krisztián, Szabó Gyula és Sziládi Katalin egy korábban talált kisbolygó követése közben bukkant rá a mindössze 21 magnitúdós égitestre. Mivel az IAU egy kisbolygónál maximum két felfedezőt ismer el, az újonnan talált aszteroidáknál felváltva adták meg a felfedező kilétét.

A véletlen folytán ennél a később 2001 PQ13 ideiglenes jelöléssel ellátott égitestnél Sárneczky Krisztián és Szabó Gyula lett feltüntetve. A kisbolygót még három éjszakán tudták megfigyelni, majd szeptemberben több észak- és dél-amerikai obszervatóriumból is észlelték.

Mivel a pontos pályaszámításhoz legalább négy különböző évben kell megfigyelni a kisbolygót, hosszú út vezetett a végleges katalogizáláshoz, majd az elnevezéshez. Ennek fontos lépése volt, hogy 2002 telén sikerült újra megfigyelni az aszteroidát, majd 1993-ban és 1997-ben készült archív felvételeken is a nyomára akadtak. A kevés megfigyelés miatt azonban csak az ötödik, 2004-es szembenállás után kapta meg a 82656-os sorszámot.

A 4-5 km átmérőjű kisbolygó a fő kisbolygóöv külső részén, a népes Themis kisbolyócsalád tagjaként rója útját a Nap körül, amelyet 5,43 év alatt kerül meg. Átlagos naptávolsága 462 millió km (3,087 Cs.E.), pályahajlása 2,8 fok.

Miután az IAU sorszámmal lát el egy kisbolygót, a felfedezők jogot kapnak arra, hogy elnevezzék az égitestet. A javaslat megtételében viszonylag nagy szabadságot kapnak a felfedezők, csak a politikával és háborúkkal kapcsolatos elnevezéseket nem támogatja az a csillagászokból álló nemzetközi bizottság, amely véglegesíti a beérkezett javaslatokat.

Az elmúlt nyolc évben majd' négyszáz kisbolygót fedeztek fel a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete együttműködésében folyó kutatások során, amelyek közül eddig 72 égitest kapott sorszámot. Ezek többségét a felfedezők neves magyar emberekről és városokról nevezték el, amit a 2001 PQ13 esetében is követni szerettek volna, ám a spanyol kapcsolat miatt olyan személyt kerestek, aki mindkét országhoz köthető. A Budapesti Honvéd és a Real Madrid legendás magyar csatáránál, Puskás Ferencnél keresve sem találhattak volna alkalmasabb személyt.

Sárneczky Krisztián, MCSE, Szegedi Tudományenyetem 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK