Nem repültek ittasan az asztronauták

Vágólapra másolva!
A korábban felröppent hír, mely szerint kétszer is alkoholos befolyásoltság alatt repültek volna amerikai asztronauták, a NASA vizsgálata alapján hamisnak bizonyult.
Vágólapra másolva!

Nemrég nagy port vert fel az a feltételezés, amely szerint a NASA űrhajósai két alkalommal is ittasak voltak a start időpontjában. Az egyik ilyen eset állítólag egy elhalasztott űrrepülőgépes indítás alkalmával történt, a másik pedig egy Szojuz-űrhajón repülő amerikai asztronautával kapcsolatban merült fel.

A NASA vizsgálatot rendelt el az ügyben. A sürgős vizsgálat lebonyolítását két további esemény is indokolta. Az egyik Lisa Nowak februári repülése után történt, amikor a hölgy féltékenységből támadt egyik társára. A másik pedig nem sokkal az Endeavour legutóbbi útját előzte meg, amikor az ellenőrzésen kiderült, hogy egy számítógép kábeleinél szándékos rongálás, szabotázs történt.

Az űrrepülések biztonságának fokozására már régen bevezették azt a rendeletet, amely szerint a start előtt 12 órával nem szabad alkoholt fogyasztaniuk az űrhajósoknak. A most végzett vizsgálat keretében az elmúlt 20 évben történt űrrepüléseket ellenőrizték. Közel 90 űrhajóst és 20 orvost hallgattak ki, és rengeteg archivált adatot tekintettek át.

Mindezek alapján a NASA állítja, hogy egyetlen alkalommal sem szegték meg az űrhajósok az alkoholfogyasztási tilalmat, és a híresztelések nem fedik a valóságot. A fent említett első esetben az űrhajós az elhalasztott start után, a szálláshelyre visszarepülő T-38-as gép fedélzetén fogyasztott alkoholt. A Szojuz startjával kapcsolatban pedig kiderült, hogy az elhangzott történetek egyike sem fedte a valóságot.

Az üggyel kapcsolatban többek között Jim Voss veterán asztronauta is nyilatkozott, aki mérnökként is sokat volt együtt a legénységgel a földi felkészítések során. Hosszú karrierje alatt csak egyetlen helyzetet tudott említeni, amikor alkohot fogyasztottak az űrhajósok, de az is mindig jócskán a start előtt történt. Alkalmanként ugyanis az út sikerére megittak egy pohár pezsgőt, főleg amikor az asztronauták elbúcsúztak a családjuktól. De ennek mennyisége és hatása elhanyagolható volt, és nem esett 12 óránál közelebb a start időpontjához.