Kozmikus kirakósjáték törpegalaxisokból

Vágólapra másolva!
A Hubble-űrteleszkóppal sikerült minden korábbinál távolabb lévő törpegalaxisokat, és bennük talán a Világegyetem legelső generációjához tartozó csillagokat megfigyelni.
Vágólapra másolva!

A Fornax csillagképben megörökített kilenc objektum a távoli és fiatal Világegyetemben eddig azonosított legkisebb galaxisokhoz tartozik. Méretük tízszer-százszor kisebb a Tejútrendszerénél, azaz néhány tízezer, illetve néhány ezer fényév körüli átmérőjük van.

A galaxisok keletkezésének mai modelljei alapján elsőként apró csillagvárosok születtek, majd ezek összeolvadásával keletkeztek a nagyobb galaxisok. A most megfigyelt objektumokat a kutatók "galaktikus legódaraboknak" nevezték el, mivel a népszerű építőjátékhoz hasonlóan belőlük, illetve további ilyen csillagvárosokból állhatott össze a mai galaxisok anyaga.

A távoli törpegalxisokat a Hubble-űrteleszkóppal (HST) rögzítették a Hubble ultramélyég felmérésének keretében az ACS és a NICMOS detektorral még 2003 folyamán. A HST-vel megtalált objektumokat később az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chile óriásteleszkópjaival, valamint a Spitzer-űrteleszkóppal is megvizsgálták. A mérések alapján csillagaik között nagytömegű, forró, rövid életű objektumok dominálnak - hűvösebb, az infravörös tartományban erősebben sugárzó és hosszabb életű, ennek megfelelően idősebb csillagok nem mutatkoznak bennük. Ezek alapján elképzelheztő, hogy csillagaik a legelső csillaggenerációt képviselik.

A most vizsgált törpegalaxisok közel egymilliárd évvel a Nagy Bumm kezdőpillanata után léteztek. A kilenc csillagváros közül három alakja elnyúlt, illetve szakadozott, ami a közelükben lévő egyéb objektumokkal fennálló heves kölcsönhatásokra utal.

Forrás: NASA, ESA, Pirzkai, STScI

Távoli galaxisok a Hubble ultramélyég felvételén. A számokkal jelzett csillagvárosok az említett ősi törpegalaxisok, amelyek kinagyított képei lent láthatók, mindegyik mellett az adott objektum vöröseltolódásával. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, Pirzkai, STScI)