Felélesztették az űrállomás új modulját - a hét asztrofotója

Vágólapra másolva!
Kisebb számítástechnikai probléma után sikeresen üzembe helyezték a Nemzetközi Űrállomás újonnan felszállított nagy európai kutatómodulját, a Columbust. A munkák biztos befejezéséhez a küldetést egy nappal meghosszabbították. Képes összefoglalónk.
Vágólapra másolva!

Mint arról előző cikkünkben beszámoltunk, a Columbus modult az Atlantis űrrepülőgép aktuális küldetésének első űrsétája után csatlakoztatták a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A második űrsétát Rex Walheim és Hans Schegel hajtották végre csütörtökön. A 6 óra 45 perces munka keretében az ISS ammónia-alapú hűtőrendszerének egy 250 kg-os nitrogéntartályát cserélték ki. Emellett elhelyeztek négy hőszigetelő borítást a Columbus modul külső felületén, és rögzítettek a Destiny modul mikrometeoritok ellen védő borítását.

Az első űrsétáról egészségügyi okokból lemaradt Hans Schegel ezúttal tökéletes kondícióban volt, és az összes feladatát sikerült elvégeznie. Szerdán rövid pihenésre is lehetősége nyílt a legénységnek. Ezalatt Angela Merkel német kancellár Hans Schegel űrhajóssal folytatott rövid rádióbeszélgetést az európai Columbus modul üzembe helyezéséről.

A harmadik űrsétát Rex Walheim és Stanley Love hajtja végre pénteken. Ennek keretében a Columbus modul külső felületén elhelyezik a SOLAR nevű, a Nap megfigyelésére szolgáló műszeregyüttest, valamint az European Technology Exposure Facility nevű egységet. Utóbbi nyolc kísérlet keretében vizsgálja különböző anyagoknak és folyamatoknak a világűr vákuumja miatt bekövetkező viselkedését. Tegnap befejezték az Atlantis külsejéről készített felvételek részletes elemzését is, és egyértelmű vált, hogy nincs a visszatérést veszélyeztető sérülés a rendszeren.

Forrás: NASA

A Columbus modul, háttérben a Földdel (NASA)

Forrás: NASA

Stanley Love a robotkar mellett, háttérben a Földdel (NASA)

A Columbus "felélesztése" az első űrséta egynapos csúszása, illetve az ISS és az új modul számítógéprendszerének összehangolásakor jelentkezett kisebb probléma miatt az eredeti tervhez képest késett. Emiatt a NASA egy nappal meghosszabbította a küldetést. A plusz nap egyik fontos feladata a Biolab nevű kísérletet előkészítése lesz a Columbus modulban, amelynek végrehajtását az ISS-en maradtak asztronauták az űrrepülőgép lekapcsolása után meg is kezdik.

Forrás: NASA

Ritka életkép: hajvágás az ISS fedélzetén. A borotvába beépített szivattyú azonnal beszippantja a levágott hajszálakat (NASA)

Forrás: NASA

Stanley Love az ISS külső felületénél dolgozik. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Az extra naphoz az Atlantison elegendő mennyiségű lítium-hidroxid van, amely a legénység által kilélegzett szén-dioxid elnyeléséhez kell. Ettől függetlenül feltehetőleg szükség lesz arra, hogy némi oxigént is felhasználjanak az ISS készleteiből. Az Atlantis február 20-án, magyar idő szerint 14 óra körül landol, fedélzetén Leopold Eyharts helyett Daniel Tanival is, aki eredetileg decemberben tért volna vissza a Földre.