Újra hamis információk terjednek a Marsról

Vágólapra másolva!
Idén is terjednek az interneten olyan téves információk, melyek szerint a Mars bolygó augusztus 27-én minden eddiginél közelebb lesz a Földhöz, és akkorának látszik majd, mint a telihold. Úgy tűnik, a 2003-as nagy marsközelségnek még fél évtized múlva is van hatása.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2008-ban is számos érdeklődő levél érkezik szerkesztőségünkbe és a Magyar Csillagászati Egyesülethez a Mars "közelgő" nagy földközelségével kapcsolatban. Az e-mailek útján terjedő hír azonban eléggé elkésett, a nagy marsközelségre ugyanis 2003. augusztus 27-én, azaz öt évvel ezelőtt került sor. Ekkor hazánk több pontján tartottak távcsöves bemutatást, amelyek keretében sok ezren figyelték meg a vörös bolygót, amely természetesen ekkor sem közelítette meg a teliholdhoz fogható látszó nagyságot.

A Mars olyannyira nincs mostanában földközelben, hogy még észrevétele is nehéz. A következő hetekben nagyon alacsonyan mutatkozik nyugat felé az égen, 2008 őszén pedig a Nap túloldalán jár, ezért még távoli helyzetében sem lehet megpillantani. Legközelebb 2009 elején lesz látható a hajnali égen, de ekkor is elég messze lesz majd a Földtől.

Ellenben aki saját szemével, távcsőben szeretne bolygót tanulmányozni, annak a Jupitert ajánljuk, amely négy fényes holdjával és felhősávjaival ezekben a hetekben is szép látványt nyújt, például a Polaris Csillagvizsgálóból. A Marssal kapcsolatban pedig távolról is érdemes követni a Phoenix-szonda munkáját rovatunkban.