Vágólapra másolva!
Új könyv jelent meg a Szputnyik-1 felbocsátásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A kiadvány áttekinti az űrkorszak legfontosabb állomásait. 
Vágólapra másolva!

Több mint ötven évvel ezelőtt kezdődtek azok a kísérletek, interkontinentális rakétaindítások, amelyek elvezettek az első mesterséges hold 1957. október 4-i sikeres Föld körüli pályára állításához. Annak idején ez nagy megdöbbenést keltett a Föld nyugati felén, különösen Amerikában, főleg azért, mert ez nem nekik, hanem a szovjet mérnököknek, űrkutatóknak sikerült először.

Ma már biztosan tudjuk, hogy az 1957-ben indult földi űrtevékenység egy új időszámítás, az űrkorszak kezdetét jelentette. Az űrkorszak eseményei és eredményei alapján lényegesen jobban ismertük meg, felülről, műholdakkal vizsgálva a globális földi folyamatokat, de az űrszondák segítségével sok izgalmas adatot kaptunk a szomszédos Holdról és a Naprendszer valamennyi bolygójáról, a kisbolygókról és az üstökösökről is.

A Horváth András Szabó Attila által összeállított Űrkorszak című könyv témakörök szerint mutatja be az elmúlt fél évszázad űrtevékenységét. A kötet végén lévő űrnaptárban időrendben tekinthetők át az űrkísérletek, a legérdekesebb űrrepülések, a legizgalmasabb űresemények és felfedezések.

A színes képekkel gazdagon illusztrált könyvet elsősorban az érdeklődő nagyközönségnek szánták, de hasznosan forgathatják tanulók, egyetemi hallgatók és szakemberek is. Egyetlen hiányosságnak a kötetből kimaradt tárgymutató róható fel, amely jelentősen megkönnyítette volna egy ilyen enciklopédikus jellegű kiadvány használatát.

Forrás: Ekren, Horváth, Szabó

Két oldal a könyvből: az űrbe jutás gondolatától a Nemzetközi Űrállomásig

A könvyet az Ekren Kft. jelentette meg, ára 5490 forint.