Ma teljesen feltárul a Merkúr ismeretlen oldala

Vágólapra másolva!
Október 6-án mindössze kétszáz kilométerre halad el a Messenger-űrszonda a Merkúr mellett, megörökítve a bolygó eddig ismeretlen területeinek nagy részét. Az első képeket a NASA még ma közölheti. 
Vágólapra másolva!

A Messenger hétfőn, magyar idő szerint reggel 10.40-kor halad el másodszer a legbelső bolygó, a Merkúr közelében. A legnagyobb közelség idején mintegy 200 kilométerre repül el az északi félteke felett. Ekkor a bolygóhoz viszonyított sebessége 6 kilométer/másodperc lesz.

A Messenger az utóbbi, január 14-i Merkúr-közelítése során a korábban ismeretlen területek jelentős részét lefotózta, de fehér foltok így is maradtak a bolygó felszínén. A jelenlegi közelítés során ezek nagyobb részét megörökítetik, összesen közel 1200 új felvétellel, tehát végre közel teljes térkép állítható össze a bolygóról.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a januári észlelések számos újdonsággal szolgáltak a szakembereknek. Ezek közül a legmeglepőbb, hogy a belsejében vasban igen gazdag égitest felszíne kevés ilyen elemet tartalmazott. Emellett a Caloris-medence a holdi tengerekkel ellentétben nem sötétebbnek, hanem világosabbnak mutatkozott a környezeténél, ugyanakkor sok sötét aljzatú és törmeléktakarójú kráter is feltűnt a bolygón, valamint számos vulkáni központ.

A hétfő reggeli közelítés során végzett hintamanőver segítségével a Messenger-szonda 2011 márciusában harmadszor is megközelíti majd Merkúrt, és pályára is áll körülötte.