Űrbuborék űrturistáknak - átlátszó űreszköz teljes körpanorámával

Vágólapra másolva!
Néhány év múlva üzembe állhat egy olyan űrugrásra alkalmas eszköz, amelynek kabinjából úgy tekinthetnek ki az űrturisták, mint egy hatalmas átlátszó buborékból. 
Vágólapra másolva!

Az űrturizmus térhódításával egyre több cég kezd a világűr elérésével, használatával kapcsolatos fejlesztésekbe. Céljuk, hogy űrturistákat juttassanak a Föld körüli pályára, majd idővel akár a Holdra. Bár az ilyen utak árát csak kevesen tudják megfizetni, a kínálat bővülésével és a technikai fejlesztésekkel az utak ára várhatóan csökkenni fog.

Az eddigi tervek és fejlesztések a hagyományos űrhajók és űrrepülőgépek jellemzőiből indultak ki. Utóbbiak kialakításánál érthető módon műszaki és takarékossági szempontok domináltak. Azonban az űrturisták számára vonzóbb lehet egy olyan űreszköz, amely kifejezetten az ő kényelmüket és a világűr látványának élvezetes szemlését biztosítja. Az ideális egy olyan űrhajó, pontosabban kabin lenne, amelynek a fala átlátszó anyagból készül.

Ennek megvalósítását célozta meg a Rocket Racing League nevű amerikai magáncég az Armadillo Aerospace vállalattal együttműködve. A két vállalkozás már eddig is több eredményt ért el az űreszközök fejlesztése terén. Újabban egy olyan űrugrásra alkalmas szerkezeten dolgoznak, amelyben az utaskabin fala teljesen átlátszó lenne.

Az ebben elhelyezkedő űrturisták előtt szinte teljes térbeli körpanoráma tárulna fel. Az utasok azt éreznék, mintha szkafander nélkül lebegnének a Föld körüli pályán - bár az illúziót kicsit csökkentené, hogy a kabin egyik oldalához kívülről a műszaki egység kapcsolódna.

A fenti berendezés a hagyományos értelemben nem lenne űrhajó, mivel csak űrugrásra alkalmas. Megkerülni tehát nem képes bolygónkat, hanem közel 100 kilométer magasra felemelkedik, majd onnan visszasüllyed. De az út csúcspontja környékén több percen keresztül súlytalanságban lesznek az utasok, és gyönyörködhetnek az alattuk elterülő Föld látványában.

A tervek alapján egy út közel 100 ezer dollárba kerülne, és a "szerény" ár miatt vélhetően sokkal nagyobb kereslet lenne iránta, mint a Földet teljesen megkerülő utazásokra. Az űrturizmusba fektető vállalkozók nem csupán a kalandvágyó személyektől várnak bevételt. Az űrugrásra alkalmas és rendszeresen használt járművek esetében a néhány perces súlytalanságot biztosító repülés bármely célból olcsóbb lesz, mint ahogy az állami űrtevékenység keretében elérhető.

Forrás: Rocket Racing League

Fantáziarajz a látványos körpanorámát biztosító kabinról, benne két űrturistával (Rocket Racing League)

Ennek megfelelően az anyagtudományi kutatásokban érdekelt, csúcstechnológiákat használó ipari vállalatok is fizethetnek egy-egy repülésért. Ekkor űrturista helyett egy mérőeszközt visznek néhány perces súlytalansági (pontosabban szólva mikrogravitációs) útra. Az itt nyert eredményeket kamatoztatva a megrendelő olyan anyagtudományi, műszaki ismeretekre tehet szert, amelyek bevétele megtéríti a drága kísérleti utazást.