Máris megtalálták a kanadai tűzgömb néhány földet ért darabját

Vágólapra másolva!
Megtalálták a november 20-i kanadai tűzgömb néhány lehullott darabját. A felrobbanó objektum viszonylag kemény lehetett, és a becslések alapján közel 100 darab, 50 grammnál nehezebb töredék érhette el a felszínt.  
Vágólapra másolva!

Mint arról nemrég olvashattak rovatunkban, november 20-án látványos tűzgömb jelent meg Kanada felett, amelyről sok beszámoló érkezett. A leírások és a digitális felvételek alapján sikerült meghatározni az objektum több fontos paraméterét.

Kiderült, hogy a test közel 10 tonnás, nagyjából asztal méretű objektum lehetett. Dél-délkeleti irányban haladt, útvonala közel 60 fokos szöget várt be a helyi függőlegessel. Mintegy 5 másodpercen keresztül repült a légkörben, mielőtt útja végén szétrobbant. A statisztikák alapján ekkora meteorjelenség Kanada felett átlagosan ötévente várható.

A vizuális megfigyelések, a digitális filmfelvételek és az ún. infrahangérzékelők alapján a robbanáskor mintegy fél-harmad kilotonna TNT megsemmisülésével egyenértékű energia szabadult fel. A jelenséget még 700 kilométer távolságból, az Egyesül Államok északi részéről is látták. Az objektum sebessége a mérések alapján 14 kilométer/másodperc volt a felszínhez viszonyítva. A meteor után halvány, füstcsíkra emlékeztető nyom maradt az égen.

A beszámolók alapján a robbanást követően halványabb, vöröses árnyalatú részek hullottak a felszín felé. A felrobbanó objektum viszonylag kemény lehetett, és a becslések alapján közel 100 darab, 50 grammnál nehezebb töredék érhette el a felszínt. Az ilyen események után a meteoritok egy elliptikus szórási mezőben oszlanak el a felszínen. A legnagyobb testek a meteor haladási irányához viszonyítva az ellipszis elöl lévő, a legkisebbek pedig a hátul lévő végén jellemzőek. A szóródási ellipszis mérete most 3x8 kilométer körüli volt.

Alan Hildebrand és Ellen Milley a Battle-folyó környékén, Lloydminister város mellett több darabot is talált a meteoritból pénteken, pedig a szisztematikus keresés csak most kezdődik. Egy gyűjtő már felajánlott 9000 dollárt az első legalább egy kilogrammos töredékért. A szakemberek felhívták a lakosság figyelmét, hogy a meteorit egy-egy töredéke elméletileg annak a tulajdona, aki azt a területet birtokolja, ahová az lehullott.