Hazatérhet a kisbolygón landolt japán űrszonda

Vágólapra másolva!
A Japán Űrügynökség sajtóközleménye alapján az Itokawa kisbolygón 2005-ben landolt Hayabusa űrszonda a számos technikai probléma ellenére 2010-ben visszatérhet a Földre. 
Vágólapra másolva!

A japán Hayabusa űrszonda három éve közelítette meg az Itokawa kisbolygót, és részletes méréseket készített róla. Kétszer le is szállt felszínére, de nem bizonyos, hogy abból mintát is tudott venni.

Az űreszköznél számos gond merült fel a továbbiakban is, például kommunikációs nehézségek és üzemanyag-szivárgás. Kérdésessé vált, hogy üzemképtelen kémiai főhajtóműve működésének hiányában a szintén problémás ionhajtóműveivel képes-e a Földhöz visszatérni, és a mintavevő kapszulát bolygónk légkörébe juttatni.

2009. február 4-én ismét bekapcsolták a Hayabusa egyik ionhajtóművét, amelyet a tervek alapján 8000 órán keresztül üzemeltetnek. Ha ez feladatot képes végrehajtani, az ettől létrejött pályaváltozás a szondát visszajuttatja a Földhöz, ahol 2010 augusztusában a légkörbe lép mintavevő kapszulája.

Amennyiben sikerül a művelet, ez lenne az első alkalom, hogy egy kisbolygóról származó mintát tartalmazó berendezés bolygónkon landol. Sajnos azt az irányítóknak nem sikerült megállapítaniuk, hogy a kapszulában tényleg van-e minta - ugyanis a leszálláskor az erre tervezett lövedékét valószínűleg nem lőtte ki a berendezés, ezért nem verődtek fel begyűjthető törmelékszemcsék a felszínről.

Mindennek ellenére az is nagy bravúr lenne, ha az esetleg üres kapszulát sikerülne a Földre visszahozni. A szonda ionhajtóművei eddig már közel 31 ezer órát üzemeltek. A négy ionhajtómű közül most csak egyet kapcsoltak be, és ezzel is akarják az egész műveletet végrehajtani.

Forrás: JAXA]

Fantáziarajz a hazatérő Hayabusa-űrszondáról (JAXA)

Ha minden a terveknek megfelelően zajlik, a Hayabusa sebességét 0,4 kilométer/másodperccel növelik meg 2010 márciusáig.

Forrás: JAXA

A forgó Itokawa kisbolygóról készült animáció. Jól látható az égitest elnyúlt alakja, emellett több szikla, és a felül megfigyelhető sima, törmelékkel feltöltött terület (JAXA)