Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A mellékelt felvétel több egymás felett elhelyezkedő úgynevezett lencsefelhőt mutat. Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, a lencsefelhők (altocumulus lenticularis) többnyire nagy kiemelkedések felett, valamivel azok mögött, az áramló levegőben kialakult állóhullám révén jönnek létre. Ennek megfelelően állófelhők, tehát nem mozdulnak el. Miközben a gáz áramlik bennük, egyik oldalukon folyamatosan keletkeznek, míg a túloldalon feloszlanak.

A hegynek ütköző levegő felemelkedik, eközben lehűl és nedvességtartalma idővel kiválik - ez alkotja a felhőt. Nem sokkal azután, hogy a nedvesség elkezd kicsapódni, a gáz már süllyedni is fog. Ekkor a vízcseppek elpárolognak, ezért az állóhullámnak csak a "csúcsa" jelentkezik felhőként. Emiatt a felleg viszonylag kicsi és jól körülhatárolt lesz, így alakul ki a látványos lencse alak.

Forrás: Tim Tomphson

A mellékelt felvételt Tim Thompson készítette 2008 decemberében az Egyesült Államokban, Washington államban található Mt. Rainer csúcsa közelében. Jól megfigyelhető, hogy a lencsefelhők több rétegben alakultak ki, egymás felett. A kép nagyméretű változatának letöltése (Tim Tomphson engedélyével)