Nincs veszélyben az űrszemét miatt az este dokkoló Discovery

Vágólapra másolva!
Az eddigi vizsgálatok során nem találtak sérülést a Discovery külső felületén, és az újabb adatok alapján űrszemétdarabok sem jutnak veszélyesen közel a Nemzetközi Űrállomáshoz - így az űrrepülőgép küldetése egyelőre a tervek szerint halad.
Vágólapra másolva!

A Discovery kedden este, magyar idő szerint 22.13 körül dokkol az űrállomáson. A legénység már befejezte a külső felületek ellenőrzését a robotkarra szerelt kamerával, és a gépen nem mutatkozott sérülés. A startról készült felvételek eddigi elemzése alapján nem látszott olyan levált töredék, amely veszélyeztette volna a rendszert.

Miközben az asztronauták az űrrepülőgéppel megközelítik az űrállomást, a szokásnak megfelelően "piruetteznek" egyet a Discoveryvel, hogy a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a gép teljes felületét megörökíthessék.

Mint arról korábban beszámoltunk, néhány napja a Szojuz-űrhajóban húzta meg magát az űrállomás legénysége, mivel egy űrszemétdarab veszélyesen közel haladt el mellettük. Ütközés szerencsére nem történt, ám hasonló közelítések sajnos a jövőben is várhatók. A februári műholdütközés körülbelül 6%-kal növelte az ilyen találkozók valószínűségét az űrállomás térségében.

A legutóbbi esemény éppen tegnap, hétfőn történt: a szakemberek egy újabb törmelékre figyeltek fel, amely az 1981-ben darabjaira szakadt orosz Kozmosz-1275 műholdból származott (tehát nem az említett műholdütközésből). Az első mérések alapján elképzelhetőnek tűnt, hogy a mintegy 10 centiméteres test veszélyesen, körülbelül 1 kilométerre megközelíti az űrállomást. A repülésirányítók fontolóra vették a pályamódosítást. A későbbi, pontosabb számítások azonban rámutattak, hogy el fogja kerülni mind az ISS-t, mint a hozzá közeledő Discoveryt.